Részletek a Lada nagy visszatéréséről
Hírek, 2015. július. 15.
AS

Ősztől ismét lehet új Ladákat vásárolni Magyarországon, az importőr jobb minőségű, megfelelő felszereltségű autókat ígér kedvező áron.

 

Hamarosan újraindul a Lada hivatalos forgalmazása Magyarországon, az új importőr pedig a Lada Hungary, amelyet a Duna Autó tulajdonosai alapítottak. A tárgyalások tavaly kezdődtek a gyártóval, amely szigorú minőségi és pénzügyi követelményeket állított, majd a megállapodást idén július elsején írták alá: a Lada európai visszatérésének a magyarországi piac lesz az első állomása.

 

 

Szemléletváltás után visszatérés

A 350 négyzetméteres központi márkakereskedés már épül, és november első napjaiban nyílik meg az óbudai Zay utcában, a Duna Autó tizenegyedik szalonjaként. Az importőr jelenleg az országos márkakereskedői és szervizhálózat kiépítésén dolgozik, a tervek szerint négy autószalont és négy szervizpontot hoznak létre. Az új vásárlók mellett számítanak az országban regisztrált mintegy 70 ezer Lada-tulajdonosra is, hiszen egészen a hetvenes évekbeli modellekig visszamenőleg rendelhetők lesznek gyári alkatrészek! A Lada egyébként nagy változáson ment át az elmúlt időben. 2013-ban a General Motors egyik korábbi vezetője, Bo Andersson lett a márka elnök-vezérigazgatója, a híresen szigorú szakember pedig igen kemény tempót diktál, és személyesen ellenőriz minden részletet. A vezető formatervező az a Steve Mattin lett, akinek a nevéhez olyan típusok megalkotása fűződik, mint a Mercedes-Benz M-osztály és GL, valamint a Volvo S60, V60 és XC60.

 

 

Széles kínálat, tartós technika

A forgalmazás három típus összesen kilencféle változatával indul. A Lada belépőmodellje a Granta lesz, amely négyajtós lépcsőshátú és ötajtós ferdehátú karosszériával készül. A Kalina kisautó második generációja ötajtós és kombi kivitelben érkezik, az utóbbi három centivel emelt hasmagasságú, szabadidős Cross változatban is elérhető lesz. A klasszikus Niva immár Lada 4x4 néven kapható, az újonnan bemutatott Urban változata modernebb külsővel és gazdag felszereltségével hódít, ráadásul a hazájában máris olyan népszerű, hogy nem tudnak eleget gyártani belőle. A Granta és a Kalina modellekből Sport kivitel is készül, ezeket a Lada motorsport-részlege építi át sportfutóművel, sportkipufogóval, erősebb fékekkel, nagyobb teljesítményű motorral és sportosabb külső-belső megjelenéssel. A kínálatban a Lada saját 1,6 literes, négyhengeres benzinmotorjának nyolc- és tizenhat szelepes változatait találjuk, az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normát teljesítő erőforrások teljesítménye várhatóan 85 és 105 lóerő lesz. Az ötfokozatú kézi helyett automata sebességváltót is lehet választani.

 

 

Modern típusok, ígéretes árak

Jövőre még izgalmasabb modellekkel bővül a Lada választéka. Már megkezdődött a vadonatúj Vesta próbagyártása, szeptemberben az orosz piacra szánt változatot már sorozatban termelik, míg az európai specifikációjú modellek jövőre érkeznek meg: a bemutatót tavasszal tartják, a kereskedésekbe nyárra kerül. Szériagyártásig jut az X-Ray is, a kompakt szabadidő-autót eleinte csak fronthajtással kínálják, hiszen elsősorban aszfaltra szánják. Igazi terepjárónak megmarad a Lada 4x4, amelyből két éven belül elkészül az eredetit idéző stílusú, de modernebb új generáció. A Niva nevet egyébként jelenleg a General Motors és a Lada által közösen gyártott Chevrolet-modellre használhatják, de a márka európai kivonásával elképzelhető, hogy ismét a Ladához kerül a jól ismert típusjelzés. Az importőr a korábbinál lényegesen jobb minőségű és megfelelő felszereltségű autókat ígér, a kötelező két évnél hosszabb garanciaidővel, és bár az árakat csak szeptemberben hozzák nyilvánosságra, annyit elárultak, hogy nemcsak ár-érték arányban, hanem abszolút értelemben véve is versenyképes árakra számíthatunk. A forgalmazó célja ugyanis az, hogy a Lada márka ismét azt jelenthesse Magyarországon, amit egykor jelentett: tömegek számára elérhető mobilitást.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár