Jövőre jön a smart fortwo cabrio
Bemutató, 2015. augusztus. 28.
AS

Megjelentek az első képek az új generációs smart fortwo nyitott tetős változatáról, amely nagyméretű vászontetőt és kivehető tetőoszlopokat kapott.

 

 

Az új generációs smart fortwo alapján is elkészült a nyitott tetős változat, amelyről most kerültek nyilvánosságra az első képek és információk. A 2,69 méter hosszú, 1,66 méter széles és 1,55 méter magas városi minin a zárt tetős modellhez képest vékonyabb a B-oszlop, de az utascellát több ponton megerősítették, így a torziós merevség 15 százalékkal jobb az előző széria kabriójához képest.

 

 

Az 1,8 négyzetméter nagyságú nyitható tető 20 mm vastagságú, többrétegű vászonból készült, amely fekete, vörös és farmer-kék színben kérhető, a belső tetőkárpit minden esetben szürke színű. A tetőt elektromosan lehet nyitni a távirányítóról vagy az autóból, akár menet közben, még a smart legnagyobb sebességével száguldva is. A tető első lépésben az utasok fölött nyílik ki, majd a fűthető, üvegből készült hátsó szélvédővel együtt hajtogatódik össze. Még intenzívebb kabrióélményhez az ajtók fölötti tetőoszlopokat is ki lehet venni, ezeknek a lehajtható csomagtér-fedélben alakítottak ki helyet az elakadásjelző háromszög mellett.

 

 

A kabrió kivitel a zárt tetős modell motorjaival érhető el, így az alapváltozatot az ezer köbcentis, háromhengeres, 71 lóerős szívómotorral szerelik, ez 14,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, 151 km/óra a végsebessége és 4,3 l/100 km az átlagfogyasztása. A kilencszáz köbcentis, háromhengeres, turbós motor már 90 lóerős, 10,8 másodperc alatt gyorsul százra, 155 km/órával képes menni, a fogyasztása pedig megegyezik a gyengébb kivitelével. A motorokhoz alapáron ötfokozatú kézi sebességváltó jár, de mind a kettőhöz lehet robotizált váltót rendelni.

 

 

A nyitott tetős smart koncepcióként 1999-ben jelent meg, a gyártása 2000-ben kezdődött, két évvel később kis sorozatban szélvédő és ajtók nélküli kivitele is készült crossblade néven. 2006 óta teljesen elektromos mozgatású tetővel, 2010-től pedig már háromféle színű vászonnal kapható a smart fortwo cabrio, amelynek az előző generációiból összesen 220 ezer példány kelt el. Az újdonság premierjét a szeptemberi Frankfurti Autószalonon tartják, a rendeléseket novembertől veszik fel, az első példányokat pedig 2016 februárjában szállítják ki.

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár