Teszteltük a legolcsóbb autós fedélzeti kamerát
Teszt, 2015. augusztus. 28.
AS

Az útközben történt eseményeket automatikusan rögzítő, szélvédőre tapasztható fedélzeti kamera már ötezer forintból is beszerezhető. Kipróbáltuk az elérhető legolcsóbb példányt.

 

 

Egyre több autóban használnak fedélzeti menetrögzítő kamerát, amelynek felvétele jól jöhet, ha vitatott közlekedési baleset részesei leszünk. A szélvédőre tapasztható, az eseményeket automatikusan rögzítő kamerából rengetegféle létezik, ezek közül egy mindössze ötezer forintért beszerezhető példányt próbáltunk ki. A GearBest által felajánlott, C800B nevű tesztkészülékkel arra kerestük a választ, hogy milyen hasznát vehetjük egy ennyire olcsó autós fedélzeti kamerának.

 

 

Rendelés és szállítás

A GearBest kínálata már-már zavarba ejtő, a közel kétszázféle autós DVR készülékből olyat választottunk ki, amelyik 720p felbontású, azaz HD minőségű képet készít, a lencséje pedig 120 fokos, széles látószögű, mégsem kerül többe 20 dollárnál. A C800B beszerzésére tehát az ingyenes nemzetközi postázással együtt is alig több, mint ötezer forintot kell szánnunk. A fizetés a többi internetes áruházhoz hasonlóan PayPallal vagy bankkártyával történik, a címünk megadása után pedig már csak türelmesen kell várnunk, a Kínából rendelt termék megérkezése ugyanis akár egy hónapba is telhet.

 

 

Mi végül kicsivel több, mint három hét után postai kézbesítéssel kaptuk meg a kicsi, de masszív csomagot. A doboz ugyan egy kissé megrogyott, de tökéletesen megvédte a tartalmát, amely tökéletes állapotban, hiánytalanul került hozzánk. Sokat sejtető a csomagolás, hiszen a készülék egy Porsche Cayman társaságában látható, és az 1080p felirat olvasható rajta, de ez ne tévesszen meg minket, a benne lévő termékre már a rendelésünknek megfelelő 720p-t írtak. Tegyük túl magunkat a suta angolsággal írt feliratokon, hiszen a dobozban minden megvan, amit ígértek: a kamera mellett egy tapadókorongos tartó, egy USB kábel, egy 12 voltos töltőkábel és egy rövidke, angol és kínai nyelvű használati utasítás kapott helyet.

 

 

Felépítés és tartozékok

A kamerát kézbe véve meglepő, hogy egészen jó minőségű műanyagból készült, az összeszerelése kifogástalan, a háza masszívnak tűnik. Az eszköz könnyen elfér a tenyerünkben, hiszen 6,6 centi széles, 5,2 centi hosszú és 4,1 centi magas, de a tartójával együtt sem magasabb tíz centinél. Az elején, a lencse két oldalán négy fényforrást találunk az éjszakai üzemmódhoz, az egyik oldalára a mini USB csatlakozó, a másikra a micro SD kártya foglalata került. A hátlapon találjuk a fóliával védett 1,5 colos színes képernyőt, a két oldalán a kezeléséhez szükséges gombokkal, míg a mikrofon az eszköz tetejére, a hangszóró pedig az aljára került. A tapadókorong is rendkívül masszívnak tűnik, a foglalat dőlésszöge állítható, és a szélvédőre rögzítve tetszés szerint forgathatjuk is a készüléket.

 

 

A C800B beépített 800 mAh-s lítiumion akkumulátorral rendelkezik, amit a mellékelt USB kábel vagy autós töltő segítségével lehet feltölteni. Egy feltöltéssel nem sokáig, mindössze legfeljebb fél óráig képes a felvételek rögzítésére, de a hozzá mellékelt, 12 voltos aljzatba dugható autós töltő kábele meglepően hosszú, három és fél méteres, így még arra is lehetőségünk nyílik, hogy a visszapillantó tükör, a napellenző és az A-oszlop mentén, némileg rejtett módon vezessük el az utastérben a kábelt az állandó használathoz. A tapadókorong meggyőzően rögzíti az alig 42 grammos kamerát a szélvédőre, nem kell tartanunk attól, hogy leesne. A menüben számtalan paraméter beállítására nyílik lehetőség, de vegyük figyelembe, hogy a parányi képernyőn a menüpontok nagyon aprók, így még az elindulás előtt érdemes elvégezni a beállításokat.

 

 

Beállítási lehetőségek

A bekapcsolás után néhány másodperc alatt már felvételre kész az eszköz, és ha úgy állítottuk be, akkor azonnal rögzít is. Mivel eleve HD minőségű kamerát kerestünk, ezért a felbontást az elérhető legnagyobb 1280x720 pixelre állítottuk be, de több lépcsőben 640x480 pixelig változtathatjuk lefelé a videó minőségét. Meg lehet adni azt is, hogy az események pontos azonosításához szerepeljen a felvételen a dátum és az idő, sőt, még expozíció-korrekcióra és fehéregyensúly-állításra is lehetőség van, az utóbbi esetében napfényes, felhős, izzófényes és fénycsöves között választhatunk, bár egy autós kamera esetében az utóbbi kettőnek nem sok értelme van. A kamerához nem tartozik, ezért külön kell vásárolnunk egy microSD kártyát, a teszthez egy 16 GB-os Kingston microSDHC Class 10-es darabot használtunk. Úgy állítottuk be a rendszert, hogy egymás utáni egyperces videókba mentse az eseményeket, így egy fájl mérete 70-100 MB közötti, egy ekkora kártya nagyjából két-háromórányi autózás rögzítésére lehet megfelelő. A kártya egy kicsit nehezen vehető ki a helyéről, de gyakran szükség lehet rá, hiszen a készüléket a mellékelt USB kábellel a számítógéphez csatlakoztatva fájdalmasan lassú, 1 MB/s sebességgel tudtunk csak másolni, míg egy kártyaolvasót használva húszszor gyorsabban a gépünkre másoltuk a felvételeket. A C800B egyébként meglepően sokoldalú, hiszen 12 megapixeles állóképeket is készíthetünk vele, és a számítógéphez kötve egyszerű webkameraként is funkcionál.

 

 

Tapasztalatok a használat során

A néhány napos autózás során készült felvételek első pillantásra kis csalódást okozhatnak, a videók ugyanis valóban 1280x720 képpont felbontásúak, de a minőségük messze van attól, amit HD-nek nevezhetnénk. A képek élessége nagy jóindulattal is csak közepes, napsütésben ellenfénynél pedig az autó műszerfala is tükröződik a felvételen. A rendszerben éjszakai módot is be lehet állítani, bár a tapasztalatunk szerint az így készült képek semmivel sem jobbak, többnyire az autók fényszórói által megvilágított területet látni. Noha mikrofonnal is ellátták, a kamera nem minden esetben rögzített hangot, de ha mégis, akkor a legfontosabbak, például az irányjelző kattogása felismerhetők.

 

 

Miután túltettük magunkat azon, hogy egy húszdolláros kamera érthető módon nem készít olyan jó minőségű felvételeket, mint akár a mobiltelefonunk vagy a fényképezőnk, nézzük meg, hogy autós fedélzeti kamerának mennyire válik be az eszköz! Az út közben készült felvételeken kivehető az előttünk haladó forgalom, az autók színe és típusa beazonosítható, bár a rendszám az életlen kép miatt nem mindig látszik: ha megfelelő követési távolságot tartunk, akkor városi tempónál már az előttünk haladó autó rendszáma is alig olvasható. A legnagyobb csalódást a látószög kelti, hiszen az ígért 120 fokos széles látószög helyett ennek csak a harmadára számíthatunk, így mindössze a közvetlenül előttünk lévő események férnek bele a képbe. Mégis, egy ilyen minőségű felvétel is bizonyító erejű lehet egy vitatott közlekedési helyzetben.

 

 

Összegzés

Ne számítsunk kiemelkedő minőségre egy húszdolláros kamerától, ennek ellenére a C800B néhány területen túlteljesítette az elvárásainkat. A készülék hiánytalanul megérkezett, a kinézete bizalmat keltő, az összeszerelési minősége kifogástalan. A masszív tapadókorong stabilan tartja a helyén, az autós töltőkábel pedig meglepően hosszú. A használata nagyon egyszerű: csak bekapcsoljuk, és már rögzít is. A felvételek minősége elsőre csalódást keltő, de igazából megfelelhet az alapvető elvárásoknak, hiszen nappal csaknem minden látszik rajta, amit mi is látunk. A képek ugyanakkor kissé zajosak és életlenek, így a rendszámok már nem minden esetben látszanak, a teszt során a hangot sem mindig sikerült rögzíteni, és éjszaka már alig látszik valami a képből. Mégis jól jöhet egy ilyen eszköz, ha tartunk tőle, hogy nem tudjuk bizonyítani az igazunkat egy közlekedési balesetnél: ha erre nem akarunk több tízezret költeni, akkor a GearBest kínálatának legolcsóbb autós fedélzeti kamerája is megteszi.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár