Megmutatta magát az új Rolls-Royce Dawn
Egyéb, 2015. szeptember. 11.
AS

Még egy kabrióval bővítette a kínálatát a Rolls-Royce, a Wraith kupé alapjára épülő Dawn a brit luxusmárka kisebb és elérhetőbb vászontetős modellje lesz.

 

 

A Ghost limuzin és a Wraith kupé után újabb modellel bővül a Rolls-Royce kisebbik típuscsaládja, bemutatkozott ugyanis a Dawn kabrió. Ez lesz a brit luxusmárka második vászontetős modellje a Phantom Drophead Coupé mellett. Annak ellenére, hogy műszakilag a Wraith rokona, a 3,11 méteres tengelytávolságuk és a szélességük is megegyezik, a Rolls-Royce szerint nem csupán annak a kabrióváltozata, hiszen a karosszériaelemek 80 százaléka különböző.

 

 

A hűtőmaszkot például 45 mm-rel hátrébb építették be és meg is döntötték, míg a lökhárító 53 mm-rel hosszabb. A stílusa alapján mégis a Wraith kupét követi a Dawn, hiszen a két hatalmas oldalajtó ezen a modellen is hátrafelé nyílik. A méretes vászontető kinyitásához vagy összecsukásához 22 másodpercre van szükség, a látványos művelet pedig 50 km/órás sebességig menet közben is végezhető. A piacon nincs még egy ilyen kényelmes négyszemélyes kabrió, talán csak a szintén most bemutatkozó Mercedes-Benz S-osztály Cabriolet mérhető hozzá.

 

 

A Dawn motorházfedele alatt a Wraith kupéból származó 6,6 literes V12-es motort találjuk, amely a testvérmodell 632 lóerejével és 800 Nm-ével szemben 563 lóerős teljesítmény és 780 Nm nyomaték leadására képes. A nyolcfokozatú automata sebességváltóval felszerelt kabrió így is meglehetősen gyors, a 2560 kilogrammos tömege ellenére 4,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra és 250 km/óránál korlátozott a végsebessége. A szabványos átlagfogyasztás 14,2 liter száz kilométeren, ami 330 grammos szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg kilométerenként.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár