Részletek az új Suzuki Balenóról
Bemutató, 2015. szeptember. 16.
AS

Bemutatkozott a Suzuki új modellje, a turbós és hibrid hajtással is készülő, négy méter hosszú Baleno, amelyről részleteket is elárult a gyártó.

 

 

Baleno néven mutatkozott be a Suzuki új modellje, amely a Swift fölé érkezik a japán márka kínálatában. A tanulmányként korábban már megmutatott újdonság ötajtós karosszériája 4 méter hosszú, 1,75 méter széles és 1,47 méter magas, a tengelytávolsága 2,52 méteres. A Baleno egy új fejlesztésű padlólemezre épül, így a karosszériája merevebb, mégis könnyebb, mint a Swiftnek.

 

 

Tágas utastér, naprakész felszereltség

Az utastér tágasabbnak ígérkezik a hasonló méretű autókénál, és a csomagtartó mérete is a kiskategória legnagyobbja, 355 literes. Az alapváltozatban csak egyben dönthető a hátsó üléstámla, de a jobban felszerelt kivitelek osztott hátsó támlát kapnak. A műszeregység közepére nagyfelbontású színes kijelző kerül a fedélzeti számítógép számára, itt különböző teljesítményadatok is leolvashatók. A felszereltség hat légzsákot és ESP-t tartalmaz, de automata klímaberendezés is lehet a fedélzeten. A középkonzolra kerülő hétcolos színes érintőképernyő infotainment rendszere a Vitarából lehet ismerős, de ahhoz képest újdonság, hogy nem csak MirrorLink segítségével képes az okostelefon képernyőjének tükrözésére, de az Android Auto vagy Apple CarPlay segítségével is kezelhetjük róla a mobiltelefon funkcióit. A felszereltség része lehet a radaros ráfutásgátló és a távolságtartó tempomat is, a nappali menetfény és a hátsó lámpa is alapból LED-es.

 

 

Turbós és hibrid változata is lesz

A motorkínálat a Swiftből ismerős 1,2 literes, négyhengeres, kettős befecskendezésű Dualjet benzinmotorral indul, amely 90 lóerős teljesítményét 6000-es fordulaton adja le, 120 Nm maximális nyomatéka pedig 4400-nál érhető el. Az ötfokozatú kézi sebességváltó helyett CVT erőátvitelt is lehet választani hozzá. A Suzuki újdonsága az ezer köbcentis, háromhengeres, turbós Boosterjet benzinmotor, ami 112 lóerőre képes 5500-as fordulaton, a 170 newtonméteres nyomaték 2000 és 3500 közötti fordulatszámon érhető el. A turbós motorhoz ötfokozatú kézi és hatfokozatú automata sebességváltó közül lehet választani.

 

 

A Baleno érdekessége az enyhe hibrid hajtás, amit más gyártók mikrohibrid rendszernek neveznek. Az 1,2 literes benzinmotorhoz elérhető SHVS névre keresztelt rendszer a fékezéskor a lítiumion akkumulátort tölti, a start-stop rendszer által leállított benzinmotort pedig szíjhajtás segítségével indítja újra a generátor, ami gyorsításkor is besegít a benzinmotornak. A fogyasztási adatokat még nem árulta el a Suzuki, de az 1,2 literes alapmodell 101 gramm/km-es szén-dioxid-kibocsátását 93-ra szorítja le az enyhe hibrid rendszer. A turbós kivitel értéke 103 g/km.

Az elöl MacPherson, hátul torziós felfüggesztésű Baleno elöl hűtött tárcsaféket, hátul kiviteltől függően dobféket vagy tárcsaféket kap. Az alapmodell 15 colos kerekeire 175/65-ös, a feláras 16 colos kerekekre 185/55-ös abroncsok kerülnek. A csekély átlagfogyasztást figyelembe véve az üzemanyagtartály mindössze 37 literes.

 

 

A Frankfurti Autószalonon bemutatott Baleno gyártása nem az esztergomi, hanem a Suzuki egyik indiai üzemében folyik majd, onnan érkezik a magyarországi piacra is, várhatóan 2016 első felében.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár