Bemutatkozik a Tesla Model X
Bemutató, 2015. október. 9.
AS

Újabb nagy dobással készül a Tesla Motors, a tisztán elektromos hajtású Model X minden idők leggyorsabb és legtisztább szabadidő-autójának ígérkezik.

 

 

2012-ben még prototípusként mutatta be második modelljét a Tesla Motors, a Model X-ről pedig az eltelt idő alatt egyre több információ jelent meg, ezúttal a sorozatgyártásra kész változat néhány részletét árulta el az amerikai gyártó. Az elektromos hajtású szabadidő-autó formája a Model S-ét idézi, és bár jóval magasabb nála, a légellenállási együtthatója mindössze 0,24, ami nem csupán a konkurensek közt, hanem abszolút értelemben véve is kedvezőnek számít. A kiváló aerodinamikai mutatók elérését a légbeömlő nélküli frontrész, a rejtett kilincsek és a hátsó légterelő is levetővé tette, az utóbbi a sebességtől függően változtatja a magasságát.

 

 

A szériamodell is megtartja a prototípus egyik különlegességét, a szárnyas hátsó ajtókat, amit a gyártó Falcon Wings néven emleget. A megoldás előnye, hogy könnyebben lehet beszállni a hátsó ülésekre, és oldalirányban is mindössze 30 centiméterrel több helyre van szükség a nyitáshoz, igaz, parkolóházban vagy garázsban gondot okozhat, hogy magasra emelkedik az ajtó. Az utastér hat vagy hét üléssel készül, és mivel a hajtáslánc kevés helyet foglal, a csomagtér is hatalmas lett, bár a pontos méretét egyelőre nem árulták el. A középkonzolra 17 colos érintőképernyő kerül, a zenét pedig 17 hangszórós hifi szolgáltatja.

 

 

A Model X kétféle változatban lesz kapható, mindkettőnél 90 kilowattórás lítiumion akkumulátor kerül a padlóba, az alacsony tömegközéppont pedig jelentősen javítja a menettulajdonságokat. A 90D-ben az első és a hátsó kerekeket is egy-egy 262 lóerős és 330 Nm nyomatékra képes elektromotor mozgatja, míg a P90D esetében hátulra erősebb, 510 lóerős és 600 Nm nyomatékú villanymotor kerül. 2,5 tonnás tömege ellenére is hihetetlenül gyors a Model X, hiszen már a 90D is 4,8 másodperc alatt éri el a százas tempót, míg a P90D esetében ez az idő 3,8 másodperc, a Ludicrous Speed csomag megrendelésével pedig 3,2 másodpercre csökken, ami a szuper-sportkocsikéval megegyező érték. A Model X végsebessége a kiviteltől függetlenül 250 km/óra, a hatótávolság pedig egy feltöltéssel legalább 400 kilométer. Az újdonság 2016 második felében kerül az amerikai vásárlókhoz, később a világ más tájain is elérhetővé válik.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár