780 lóerős lett a Ferrari F12tdf
Bemutató, 2015. október. 26.
AS

Egy legendás közúti versenyről nevezték el a Ferrari F12 legújabb változatát, amely könnyebb, erősebb és gyorsabb lett.

 

 

Idén nyáron a gyárban már lefotózták a Ferrari F12 Berlinetta csúcsváltozatát, de még nem lehetett tudni a nevét. Most kiderült, hogy nem a GTO vagy a Speciale elnevezést választott az olasz sportkocsi-gyártó, hanem még régebbre nyúlt vissza a történelmében. Az F12tdf ugyanis a Tour de France rövidítése, amely nem a kerékpárversenyre, hanem az ötvenes-hatvanas években rendezett közúti autóversenyre utal, ahol a Ferrari sorozatban négy győzelmet is aratott a 250 Berlinettával.

 

 

Az F12tdf jóval látványosabb az alapmodellnél, a karosszériája pedig hatékonyabb is, hiszen a légterelői 85 százalékkal több leszorító erőt termelnek, és miközben a tömeget 110 kilogrammal csökkentették, a motor teljesítményét tovább növelték. A 6,3 literes V12-es erőforrás 740 helyett 780 lóerőre képes, és 690 helyett 705 Nm nyomatékot ad le. Az újdonság ezzel 2,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra (két tizeddel hamarabb, mint a Berlinetta), és 7,9 másodperc után már kétszázzal száguld. A LaFerrari fékrendszerével szerelt F12tdf százas tempóról 30,5 méteren, kétszázról pedig 121 méteren áll meg, míg a fioranói tesztpályán 1 perc 21 másodperces köridőt ért el (két másodperccel jobbat, mint a Berlinetta). Az F12tdf legnagyobb sebessége 340 km/óra.

 

 

A Tour de France kivitel duplakuplungos sebességváltója 30 százalékkal gyorsabban kapcsol felfelé, és negyven százalékkal gyorsabban vált vissza, mint az alapmodellben, és a vezethetőséget a Virtual Short Wheelbase névre keresztelt rendszer is javítja, amely tulajdonképpen hátsókerék-kormányzást jelent. Az F12tdf igazi ritkaság lesz, hiszen mindössze 799 példány készül belőle.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár