Önvezető autó mutatja meg a Nissan Leaf jövőjét
Bemutató, 2015. november. 2.
AS

Önálló vezetésre képes autó prototípusát mutatta meg a Nissan a tokiói autószalonon, az IDS Concept formája pedig a Leaf utódjának megjelenését vetítheti előre.

 

 

IDS Concept néven állította ki legújabb tanulmányautóját a tokiói autószalonon a Nissan. A kompakt méretű, ötajtós modell karosszériája rendkívül áramvonalas, amihez az 1,38 méteres magasság, a ma már keskenynek számító, 175 mm széles gumiabroncsok és a légellenállást csökkentő küllőjű kerekek is hozzájárulnak. A karosszéria érdekessége a LED-ből álló fénycsík az övvonalon, amely az autó közelében haladó gyalogosnak vagy kerékpárosnak jelzi, hogy a rendszer észlelte őket. A szélvédő tövében lévő, kifelé néző képernyőn többféle üzenet jeleníthető meg, például „csak ön után”, amennyiben az autó átengedi a gyalogost.

 

 

Az új Nissan ugyanis önálló vezetésre is képes, ilyenkor a futurisztikus formájú, a gyártó szerint a lovaglásban használt gyeplő által ihletett kormánykerék összecsukódik, a helyét pedig egy olyan képernyő veszi át, amely az utazás információit közli a vezetővel. A hosszú tengelytávnak köszönhetően tágas, a kétfelé nyíló ajtókon könnyen megközelíthető utastérben négy különálló ülést helyeztek el, amelyek önvezető módban kissé beljebb fordulnak, hogy megkönnyítsék a beszélgetést.

 

 

Az önálló vezetés csak egy opció az IDS Concept kínálatában, a Nissan ugyanis azt ígéri, hogy a prototípust vezetni is jó lesz. A tanulmányautó teljesen elektromos hajtású, az energiaellátásról pedig egy 60 kilowattórás akkumulátor gondoskodik, amelynek kapacitása, így a hatótávja is többszöröse lehet a ma kapható elektromos autókénak. Az IDS Concept ebben a formában biztosan nem valósul meg, de a Nissan már 2020-ban több önvezető autót kínálna, a koncepció stíluselemei pedig jól mutatják, milyen lehet a Leaf hamarosan érkező utódja.

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár