Önvezető autó mutatja meg a Nissan Leaf jövőjét
Bemutató, 2015. november. 2.
AS

Önálló vezetésre képes autó prototípusát mutatta meg a Nissan a tokiói autószalonon, az IDS Concept formája pedig a Leaf utódjának megjelenését vetítheti előre.

 

 

IDS Concept néven állította ki legújabb tanulmányautóját a tokiói autószalonon a Nissan. A kompakt méretű, ötajtós modell karosszériája rendkívül áramvonalas, amihez az 1,38 méteres magasság, a ma már keskenynek számító, 175 mm széles gumiabroncsok és a légellenállást csökkentő küllőjű kerekek is hozzájárulnak. A karosszéria érdekessége a LED-ből álló fénycsík az övvonalon, amely az autó közelében haladó gyalogosnak vagy kerékpárosnak jelzi, hogy a rendszer észlelte őket. A szélvédő tövében lévő, kifelé néző képernyőn többféle üzenet jeleníthető meg, például „csak ön után”, amennyiben az autó átengedi a gyalogost.

 

 

Az új Nissan ugyanis önálló vezetésre is képes, ilyenkor a futurisztikus formájú, a gyártó szerint a lovaglásban használt gyeplő által ihletett kormánykerék összecsukódik, a helyét pedig egy olyan képernyő veszi át, amely az utazás információit közli a vezetővel. A hosszú tengelytávnak köszönhetően tágas, a kétfelé nyíló ajtókon könnyen megközelíthető utastérben négy különálló ülést helyeztek el, amelyek önvezető módban kissé beljebb fordulnak, hogy megkönnyítsék a beszélgetést.

 

 

Az önálló vezetés csak egy opció az IDS Concept kínálatában, a Nissan ugyanis azt ígéri, hogy a prototípust vezetni is jó lesz. A tanulmányautó teljesen elektromos hajtású, az energiaellátásról pedig egy 60 kilowattórás akkumulátor gondoskodik, amelynek kapacitása, így a hatótávja is többszöröse lehet a ma kapható elektromos autókénak. Az IDS Concept ebben a formában biztosan nem valósul meg, de a Nissan már 2020-ban több önvezető autót kínálna, a koncepció stíluselemei pedig jól mutatják, milyen lehet a Leaf hamarosan érkező utódja.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár