Otthon nyomtatható háromdimenziós modelleket kínál a Ford
Hírek, 2015. november. 3.
AS

A Ford háromdimenziós nyomtatási technológiával is fejleszti új modelljeit, ezek kicsinyített makettjét pedig otthon kinyomtatható változatban is kínálja.

 

 

A háromdimenziós nyomtatás egyre nagyobb teret nyer, a technológia segítségével ma már otthon is ki lehet nyomtatni egy modellautót, amelyet a Ford külön erre a célra létrehozott online üzletében vásároltunk meg. A Focus RS, a Mustang és a Ford GT ráadásul olyan típusok, amelyek fejlesztésénél is jelentős szerepet játszott a 3D nyomtatás. Az ezzel a technológiával készült alkatrészek ugyanis jelentősen lerövidítik a fejlesztési időt, mivel a formatervezők és mérnökök akár néhány óra alatt, kisebb költséggel elkészíthetnek egy újabb alkatrészt.

 

 

A Ford még 1988-ban vásárolta meg a világ harmadik 3D nyomtatóját, és a gyártó napjainkra már az ötszázezredik háromdimenziós alkatrészt is kinyomtatta. A mai berendezések még gyorsabbak, pontosabbak és költséghatékonyabbak, a segítségükkel a legapróbb alkatrészekig mindent el lehet készíteni. Az elemek elkészítéséhez műanyagot, homokot vagy fémet használnak, a nyomtató lézer segítségével rétegről rétegre illeszti össze az alapanyagokat a kívánt formára, amelyet aztán homokfúvással vagy fényezéssel kezelnek.

 

 

Az új modellek sokat köszönhetnek ennek a technológiának. A Ford így fejlesztette ki a GT prototípus egyedi kormánykerekét, de a versenyautó-változat motorjának szívócsonkját is. A 3D nyomtatással több száz különböző dizájnt próbálhattak ki az új Mondeo Vignale hűtőmaszkjának, keréktárcsáinak, kipufogójának és emblémáinak tervezésénél is. A háromdimenziós nyomtatást pedig már otthon is ki lehet próbálni, ehhez a Ford a 3d.ford.com címen kínál csaknem ezer makettet, amelyet saját magunk készíthetünk el.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár