Szlovákiában is bevezették az elektronikus autópálya-matricát
Hírek, 2016. január. 5.
AS

2016-tól Szlovákiában is bevezették az elektronikus autópálya-matricákat, a sztrádák használatáért kért összegek továbbra is változatlanok maradnak.

 

2016. január elsejétől Szlovákiában is elektronikusra cserélik a korábbi autópálya-matricákat. A díjak az eddigi eladási helyszíneken, tehát elsősorban benzinkutakon, postahivatalokban és a határátkelőknél elhelyezett automatákban lesznek megvásárolhatóak, de lehetőség nyílik internetes, bankkártyával történő vásárlásra is a magyar nyelven is elérhető honlapon. Az elektronikus autópálya-matrica okostelefon segítségével is vásárolható, az alkalmazást szintén a társaság honlapján lehet letölteni.

 

A korábbiakhoz képest változás, hogy ellenőrzés céljából nem kell majd magunknál tartani a vásárlásról szóló elismervényt, hiszen kizárólag az adott gépkocsi rendszámának és a központi nyilvántartásban szereplő matrica vásárlási adatainak az összevetésével ellenőrzik majd, hogy kifizette-e az illetéket az autópályán közlekedő gépkocsi tulajdonosa. Az autópálya-matrica nélkül közlekedő autósokat a helyszínen 50-től 200 euróig, eljárás keretében kiszabott büntetésként pedig 500 euróig terjedő bírságra büntethetik. A vásárlást igazoló adóbizonylatként a számla, illetve internetes fizetés esetén ennek email-címre küldött elektronikus változata szolgál.

 

Nincs változás az összes szlovákiai autópályán egyaránt érvényes matricák árában és érvényességi idejükben sem. A legrövidebb futamidejű, tíznapos matricáért 10 eurót kell fizetni, a 30 napos 14, az egyéves pedig 50 euróba kerül. Az egészéves matricák esetében továbbra is megmarad az a kedvezmény, hogy a következő év januárjának végéig érvényesek. A 2015-ben megváltott, még papíralapú matricák tehát 2016. január végéig használhatóak.

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár