Szerényebb növekedés a magyarországi újautó-piacon
Hírek, 2016. január. 5.
AS

A korábbi esztendőhöz képest kisebb mértékben, de tovább növekedtek a magyarországi újautó-eladások, a listákat továbbra is a Ford, az Opel, a Škoda és a Suzuki vezeti.

 

 

A 2015-ös adatok szerint összesen 77 171 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az egy évvel ezelőtti 67 495 darabhoz képest 14,3 százalékos növekedést jelent, szerényebbet, mint az egy éve ilyenkor regisztrált 37,4 százalékos bővülés. A márkák közül az Opel adta el a legtöbb személyautót, és bár a 8839 darab kevesebb az előző évinél, 11,45 százalékos részesedésével még mindig piacvezető. A második helyezett Škoda hajszál híján ezer autóval 7781 darabra növelte eladásait, így a piaci része továbbra is meghaladja a tíz százalékot. A harmadik jelenleg is a Ford 7576 darab személyautóval, míg a haszonjárművek között ez a márka az első, és a két kategória összesített értékelésében is az élen végzett.

 

 

Óriási növekedést könyvelhetett el a Suzuki, hiszen 58,4 százalékkal kereken 7500 darabra növelte az eladásait 2015-ben, ezzel az ötödével szintén bővülő, 6951 darabot értékesítő Volkswagent is megelőzve feljött a negyedik helyre. A Toyota is 15 százalékkal javított (3881 darab) és hatodik lett, leszorítva ezzel a csekély visszaesést elkönyvelő Daciát (3658 darab). Az első tízben a Renault, a Nissan és a Kia található még, mindannyian háromezer feletti forgalomba helyezett új autóval. Nagyot nőtt, több mint dupla annyi autót adott el a Jeep, de arányaiban még nagyobb, a vadonatúj modelleknek köszönhetően hétszeres a Smart bővülése, és 64-66 százalékos bővülésével jó évet zárt a Jaguar és a Mitsubishi is. Az Alfa Romeo és a Lancia azonban csak kicsivel több, mint fele annyi autót értékesített, mint egy évvel ezelőtt, és harminc százalékos csökkenésével több helyet esett vissza a Citroën is.

 

 

A típusok között a magyarországi piac legeladottabb autója a Škoda Octavia volt 4761 darabbal, ezt követi a Suzuki Vitara 3733 darabbal és az Opel Astra 2953 darabbal. Továbbá a legkelendőbb típusok között van a Ford Focus (2494 db), a Suzuki Swift (1956 db), a Volkswagen Golf (1908 db), a Dacia Duster (1735 db) és a Volkswagen Passat (1653 db) is. A piac csaknem harmadát teszi ki az alsó-középkategória, és tovább növekedett a szabadidő-terepjárók népszerűsége, hiszen ezekből a modellekből 45 százalékkal több, 19 506 darab kelt el, ami az összes eladás negyedét jelenti, ezzel párhuzamban tovább csökkent az egyterűk eladása, még ha nem is ilyen nagymértékben. A crossoverek között a Vitara és a Duster után a Nissan Qashqai, az Opel Mokka és a Ford Kuga következik, míg a családi autók közül az Opel Meriva, a Toyota Verso és a Volkswagen Golf Sportsvan voltak a legkelendőbbek.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár