Mit tegyünk, ha kátyúba hajtunk?
Riport, 2016. február. 17.
AS

A téli időszakot követően ismét kátyúk ezrei keletkeznek az utakon. Ha kátyúba hajtunk, és már megtörtént a baj, néhány tanácsot érdemes megfogadni az eredményes kártérítésért, és a kátyúbiztosítás is sokat segíthet.

 

 

Tél végén ismét kátyúk olyan tömege lepte el a hazai utakat, amellyel a karbantartók csak fokozatosan, hosszú idő alatt tudnak megbirkózni. Budapest közútjain évente mintegy 30-35 ezer kátyú keletkezik, ezek döntő többsége a téli hónapokban. Országosan sem jobb a helyzet, hiszen ebben az időszakban százezres nagyságrendben keletkeznek kisebb-nagyobb úthibák, amit jelentősen elősegít az a tény is, hogy Magyarország fő- és mellékúthálózatának átlagéletkora meghaladja a 40 évet. Kátyú akár egy éjszaka alatt is kialakulhat. Elég hozzá, hogy az aszfaltba beszivárgó csapadék megfagyjon, megrepesztve az útburkolatot. A meglazult darabot ezt követően egy autó kereke már könnyedén kimozdíthatja a helyéről.

Az esetenként akár többszázezer forintos mértéket is elérő kátyúkárokat elvileg az útkezelőknek kell állniuk, a kártérítési igények mintegy felét azonban visszautasítják. A kártérítés esélyét nagyban növelhetjük a kár megfelelő dokumentálásával, valamint a kiegészítő kátyúbiztosítás is hasznos lehet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége tanácsa szerint.

 

 

Így dokumentáljuk a kárt

A kártérítés alapfeltétele a kár megfelelő igazolása, amit a kárigénylőnek, azaz nekünk kell elvégezni. Az alapos bizonyítás érdekében az alábbiakat tartsuk szem előtt:

Ne hajtsunk el a helyszínről! – Az utólagos dokumentáció kevésbé hiteles, ilyenkor nehezebb tanúkat vagy hatósági jegyzőkönyvet szerezni. Ezt a szempontot azonban gyakran nehéz betartani, mivel a sofőrök sokszor nem érzékelik azonnal a defektet, és csak távolabb állnak meg a kár helyszínétől. Előfordulhat az is, hogy a forgalmi szituáció nem teszi lehetővé az azonnali megállást.

Minél több fényképet készítsünk, amelyeken egyaránt jól beazonosítható a kátyú, a sérülés, valamit a helyszín is (a legegyszerűbb ehhez a telefonunkat használni). A legpontosabb a mérőszalag használata lenne, ám ennek hiányában hétköznapi tárgyak elhelyezése a képen is segíthet a méretarányok pontos érzékeltetésében.

Próbáljunk tanúkat szerezni, ha pedig komolyabb a kár, nem árt rendőrt is hívni hatósági jegyzőkönyv kiállítása érdekében

– Az autó megjavítása után ne hagyjuk a sérült alkatrészt a szerelőnél, mert arra a bizonyítási eljárás során bármikor szükségünk lehet

Néhány dologra azonban így sem árt figyelnünk. A megfelelő dokumentáció sem segít azokban az esetekben, amikor az autó bizonyíthatóan gyorsabban haladt a megengedettnél, illetve akkor, ha az út kezelője az adott szakaszon jelzőtáblával figyelmeztetett az úthibákra.

 

 

Hol kell bejelenteni a kárigényt?

Magyarország különböző útszakaszait különböző intézmények kezelik. Az alábbi táblázat segít eligazodni abban, hogy a kátyúkár helyszínétől függően hová fordulhatunk kárigényünkkel:

 

Útszakasz Kezelő Érdemes tudni
Lakott területen kívüli út, 2013 novemberétől az autópályákat is beleértve Magyar Közút Zrt. www.kozut.hu címen tennivalók és letölthető kárbejelentő lap
Lakott területen belüli útszakasz Az illetékes önkormányzat
Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalai BKK Közút Zrt. www.bkk-kozut.hu oldalon elérhető a kárbejelentéshez szükséges valamennyi információ (útvonaltérkép, kárbejelentő, stb.)

 

Kátyúbiztosítást is lehet kötni

Egy kátyúkár-biztosítás már évi 2-3 ezer forintért elérhető, jellemzően kötelező felelősségbiztosítás vagy casco mellé, kiegészítő biztosításként kötik meg az ügyfelek, de önállóan is elérhető a szolgáltatás. Fontos előnye, hogy az ügyfélnek a saját biztosítójánál kell eljárnia, ahol kifizetik a kárát, és utólag rendezik a költséget az útkezelővel. Vagyis bármilyen útszakaszról legyen szó, egy helyen kell a bejelentést megtenni, a biztosítónál pedig a tapasztalatok szerint nagyobb esély van a káresemény pozitív elbírálására. Casco biztosítás birtokában sokan gondolhatják azt, hogy számukra felesleges a pótlólagos védelem, de valójában ilyenkor is hasznos megkötni a külön kátyúbiztosítást. A kátyúkárok átlagos költsége ugyanis 20-30 ezer forint között mozog, ami gyakran nem éri el a casco által megkívánt minimális önrészesedést.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár