Távolsági rekordokat döntött az üzemanyagcellás Hyundai
Hírek, 2016. május. 14.
AS

Az üzemanyagcellás járművek terén a Hyundai és a London Hidrogénhálózat Fejlesztése projekt (LHNE) nemrég egyszerre két új távolsági rekordot állított fel.

 


Az autóipari vállalat és brit kormányzat által támogatott LHNE projekt új rekordot állított fel, amikor egyetlen tank hidrogénnel összesen 640 kilométert tudtak megtenni azon a hat napos, összesen 9 754 kilométeres folyamatos túrán, amely az üzemanyagcellás járművek között szintén rekordnak számít. Az LHNE partnereként a Hyundai az ix35 Fuel Cell modellel elért új rekorddal járult hozzá a Nagy-Britanniában megrendezett Hidrogén Héthez, amelynek célja bemutatni az üzemanyagcellás autók előnyeit és környezetbarát technológiáját.

 


Az Air Product vezetésével a projektben résztvevő vállalatok csoportja összesen 50 kört teljesített az angliai M25 autópályán, amely mellett rendszeresen látogatták az Egyesült Királyság négy nyilvánosan is használható hidrogénkútjának egyikét. A hidrogént felhasználó üzemanyagcellás autók nem bocsátanak ki egyáltalán káros anyagokat, a kipufogóból mindössze vízpára távozik. Az üzemanyagcellás modellek hatótávja és újratöltési ideje a benzines vagy dízelmotorral szerelt autókkal összevethető, így a hagyományos járművek közvetlen utódjának tekinthetőek.

 


Az LHNE 2012-ben jött létre és célja az Egyesült Királyság első hidrogén közlekedési rendszerének megteremtése London és az ország délkeleti része között. Ennek keretében nyilvánosan használható új, egyedülálló SmartFuel hidrogén töltőállomást hoztak létre és egy másikat 700 bar nyomásúra fejlesztettek. A jelenlegi négy londoni töltőállomást a következő 12 hónapban további 12 követi Anglia és Skócia különböző pontjain.

 


„Fantasztikus, hogy sikerült elérnünk célkitűzésünket és megdöntöttük mindkét rekordot” – mondta Diana Raine, az Air Product igazgatója. „Azzal, hogy csaknem 10 ezer kilométert sikerült megtennünk egy hét alatt, bizonyítja az üzemanyagcellás autók életszerű használhatóságát. A hidrogénes járművek elfogadásának felgyorsításához most szükségünk van a kormányzat támogatására, amelynek keretében iparágunkkal együttműködve megfelelő környezetet nyújtanak a technológia elfogadásához.”

 


A Hyundai ix35 Fuel Cell a HyFive projekt keretében jelenleg 53 105 fontért vásárolható meg, amely így 15 ezer fonttal kevesebb a modell 67 985 fontos listaárától.


Forrás: hyundaihirek.com

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár