Új arcot kapott a Skoda Octavia
Bemutató, 2016. október. 27.
AS

Megújult a Škoda Octavia harmadik generációja, a cseh modell új fényszórókat és több hasznos extrafelszerelést kapott a következő modellévre.

 

 

1996-os bemutatása óta az Octavia a Škoda egyik legnépszerűbb típusa, a három generációjából összesen több mint 5 milliót vásároltak világszerte. 2013-ban bemutatott harmadik szériája most ráncfelvarráson esett át, és igaznak bizonyultak a korábbi hírek, miszerint új arcot kap a csehek családi autója. A leglátványosabb újítás az, hogy a szögletes fényszórókat kettéosztották, így egy kissé az előző generációs Mercedes-Benz E-osztályra hasonlít a megjelenése. Műszaki szempontból fontos újdonság, hogy a fényszórók immár teljesen LED-esek is lehetnek. Hátul is új a lámpák fénycsíkja.

 

 

Belül nincs ilyen szembetűnő változás, átrajzolták a műszerek számlapját, és a fedélzeti számítógép kijelzőjén is finomítottak. Mind a négyféle szórakoztatórendszer kijelzője megújult, de a legnagyobb újdonság a Columbus infotainment, amelynek 9,2 colos érintőképernyője mellett érintőgombokat találunk, a rendszert pedig 4G interneteléréssel és fedélzeti wifivel is felszerelték. Praktikus újdonság a személyre szabható kulcs, amivel elmenthetjük a beállításainkat, a fűthető kormánykerék, az ülés alatti esernyő, a felhajtható asztalkák és a Combi csomagterében a kivehető zseblámpa.

 

 

Az Octavia továbbra is a kompaktkategória legnagyobb képviselője. Az ötajtós ferdehátú modell csomagtere 590-ről 1580 literesre, a kombié pedig 610-ről 1740 literesre bővíthető. A motorkínálat a nyáron bevezetett 1.0 TSI-vel indul, a háromhengeres, turbós benzinmotor az 1.2 TSI helyére lép. 115 lóerős teljesítményével és 200 Nm nyomatékával 9,9 másodperc alatt gyorsul százra és 202 km/óra a végsebessége, hozzá hétfokozatú DSG is kérhető. Az átlagos fogyasztása szabvány szerint 4,5 l/100 km. A kínálat benzines tagja még az 1.4 TSI 150 lóerővel, az 1.8 TSI 180 lóerővel, a 2.0 TSI pedig az RS-ben 220 vagy 230 lóerővel. A dízelek között az 1.6 TDI és 2.0 TDI található, akár 184 lóerővel is.

 

 

Több olyan újdonságot is megkap az Octavia, ami a nagyobb Superb kínálatából ismert. Így például a nagyobb motorokhoz adaptív lengéscsillapítás-szabályzás kérhető, de van táblagép-tartó az első ülések hátoldalán, egy alkalmazással pedig az infotainment adatait is látjuk rajta, és kezelhetjük is azt. A tolatókamera optikáját vízsugár tartja tisztán, a ráfutásgátló gyalogosfelismerővel bővült, és a parkolási asszisztenst is továbbfejlesztették. Csehországban és néhány piacon már az idei év végén elérhetővé válik a megújult Octavia, a többi piacra 2017 elején kerül.

 

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár