Sebességrekordot döntött a Hyundai Ioniq
Hírek, 2016. november. 8.
AS

A Hyundai Ioniq immár nemcsak takarékosságával tűnik ki, de egy erre felkészített példánya most 257 km/órás csúcssebességével megdöntötte a szárazföldi rekordot is.

 


Egy különlegesen felkészített Hyundai Ioniq a Bonneville kiszáradt sóstó sivatagában 160 mérföldes, azaz 257 km/órás maximális sebességével, illetve a FIA által engedélyezett hivatalos két kísérlet átlagaként 253,994 km/órás átlagával új rekordot állított fel a szériagyártású hibridmodellek között. A rekordot elsősorban a dinitrogénes befecskendező rendszernek és a különleges aerodinamikai fejlesztéseknek köszönhetően sikerült elérni.   

„Nem is lehetnénk büszkébbek új Ioniq modellünkre, amely most új sebességi világrekordot tudott felállítani” – mondta Mike O’Brien, a Hyundai Motor Ameica vezetője. „Mérnökcsapatunk tényleg elment lehetőségei határáig azért, hogy új mércét állítsunk fel a kategóriában, miközben bemutatjuk az új Ioniq teljes platformjának lenyűgöző tartósságát. Úgy véljük, ez csak az első az új Ioniq elismerései közül.”


Az autót a Hyundai Motor America mérnökei és minőség-ellenőrzési csoportja készítette elő erre a hatalmas feladatra. „A Hyundai amerikai mérnökcsapatának legfontosabb feladata, hogy teljes körűen tesztelje a márka összes jövőbeli modelljének prototípusát azért, hogy a szériapéldányok minden esetben túlszárnyalják a vásárlók legnagyobb elvárásait is” – mondta Mircea Gradu, a Hyundai Motor America fejlesztési és minőségbiztosítási részlegének vezetője. „Ahogy ezeket a teszteket az Ioniq modellel is elvégeztük, a mérnöki és minőség-ellenőrzési csapatot annyira lenyűgözték az eredmények, hogy kíváncsiak lettünk arra, hogy milyen magasra emelhetjük a lécet. Így született meg az Ioniq szárazföldi rekordkísérlete.”    

Az Ioniq meghajtórendszerébe alacsonyabb ellenállású szívó és kipufogórendszert építettek be, de meghagyták a katalizátort, újrahangolták a benzinmotort, a váltót és a hibridvezérlést, eltávolították a légkondicionálót és a felesleges kiegészítő tartozékokat és a korábban már említett, műszerfalról vezérelhető dinitrogénes üzemanyag-ellátó rendszer is beépítésre került.

 


A Hyundai szakemberei az autó légellenállását az első hűtőmaszk, az alváz átalakításával javították és számos olyan elemet távolítottak el az autó belsejéből is, amelyek könnyebbé tették azt. A nagy tempóhoz a futóművet is átalakították, optimalizálták a felfüggesztéseket és különlegesen könnyű kerekek és dísztárcsák kerültek az autóra.  

A pilóta biztonsága érdekében a Hyundai természetesen egy ultra nagy szilárdságú bukókeretet is beépített, amelyet versenyüléssel, fedélzeti tűzoltó rendszerrel, akkumulátorkapcsolóval és egy fékező ernyővel is kiegészítettek.

 

 

Forrás: hyundaihirek.com

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár