Az autósok 8 százaléka november közepén is nyári gumival jár
Hírek, 2016. november. 29.
AS

Egy budapesti benzinkútnál végzett kutatást a Goodyear, amiből kiderült, hogy az autósok nagy része nem tudja, mikor számít kopottnak a téli gumi, néhányan pedig még november közepén is nyárin jártak.

 

 

Az autósok több mint 8 százaléka még november közepén sem váltott téli gumira: ez derült ki abból a kutatásból, amit a Goodyear végzett közel négyszáz autós megkérdezésével egy budapesti benzinkútnál. A vezetők 45 százaléka nem tudta megmondani, hogy 4 milliméteres profilmélység alatt számít cserére érettnek egy téli abroncs. A válaszadók kevesebb, mint 3 százaléka, főleg férfiak használtak négyévszakos abroncsot, viszont a megkérdezett férfi vezetők 6 százalékának, a női vezetők 13 százalékának autóján még november közepén is nyári abroncs volt.

 

 

Az autósok 17 százaléka szerint elég csak gumicserekor megnézni a profilmélységet, pedig havonta ajánlott lehet ellenőrizni, főleg hosszabb utak előtt a gumik állapotát. A profil mélységének ellenőrzésére pedig pofonegyszerű módszert ajánl a Goodyear: egy százforintos érmét állítva illesszünk a futófelület barázdájába. Mivel az érme ezüstszínű külső része körülbelül 4 milliméteres, ezért ha teljesen eltűnik az árokban, akkor a profilmélység megfelelő.

 

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem cserélnek abroncsot, a nyári kutatásban a legtöbben az anyagiakra hivatkoztak, most novemberben azonban inkább időhiánnyal indokolták a téli gumira való átállás elmaradását. További kifogásként pedig leginkább az merült fel, hogy keveset használják az adott autót és ezért feleslegesnek tartják a cserét, vagy még mindig akadnak olyanok, akik vegyesen használnak téli és nyári gumikat. Pedig a helytelenül megválasztott abronccsal nemcsak könnyebben akadhatunk el a hóban, de csúszós úton a baleset esélye is nagyobb.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár