Saját autónkban is mutassunk példát a gyermekeinknek
Hírek, 2017. május. 4.
AS

Számos problémát tárt fel az a Mercedes-Benz megbízásából készített felmérés, amely a magyar fiatalok közlekedési szokásait vizsgálta. Fontos az oktatás, de még fontosabb, hogy mi magunk is jó példát mutassunk gyermekeink számára.

 

 

Már 2001 óta szervez közlekedéssel kapcsolatos programokat a legkisebb, 4-12 éves gyermekeknek a Mercedes-Benz, a felnőtt vásárlókat pedig az utóbbi időben az új autókhoz adott ingyenes vezetéstechnikai tréninggel képzi, de a kettő közötti, 12-18 éves korosztály eddig kimaradt a biztonságos közlekedésre való nevelésből. Ők azok, akik már szülői felügyelet nélkül közlekedhetnek, és akik hamarosan jogosítványt is szerezhetnek. Most egy átfogó felmérést készített a Mercedes-Benz az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével, mintegy ötezer fiatalt kérdeztek meg a közlekedési szokásairól.

 

 

Az eredmények, amelyeket Győrfi Pál, a Mercedes-Benz újonnan kinevezett közlekedésbiztonsági nagykövete ismertetett, részben aggasztóak. A statisztikák szerint az itthon bekövetkezett balesetek 10 százalékát alkoholos befolyásoltság okozza, és a felmérés során megkérdezett kamaszok 46 százaléka szerint nem veszélyes egy sör után a kormányhoz ülni, de 20 százalékuk szerint egy pálinka is belefér. A fiatalok közel negyede ült már alkoholt fogyasztó vezető mellett, aki ráadásul az esetek felében egy családtag volt.

 

A biztonsági öv használatát firtató kérdésekre adott válaszok már biztatóbb képet festenek, a megkérdezett fiatalok 90 százaléka használja az övet, de a fennmaradó 10 százalékot még mindig meg kell győzni az életmentő eszköz használatáról, és ebben az esetben a szülők sem győződtek meg róla, hogy becsatolta-e magát a gyermek. Az elsőbbség megadásával kapcsolatos kérdésekre a kamaszok mintegy 60 százaléka tudta a választ, a jogosítvánnyal rendelkezők között ez az arány 80-90 százalék közötti volt.

 

 

A felmérés alapján a Mercedes-Benznél úgy vélik, hogy szükséges és időszerű a közlekedésre való felkészítés oktatásának bevezetése az alapszintű és középfokú oktatásban. De ennél is többet tehetünk szülőként, hiszen mi vagyunk az elsődleges példa a számukra, a viselkedésünk visszaköszön a gyermekeinkében is. Ezért fontos, hogy példát mutassunk vezetés közben, ezzel alakítva a fiatalok közlekedésről alkotott szemléletét.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár