Bemutatkozott a tisztán elektromos Mercedes-Benz EQA
Hírek, 2021. január. 20.
AS

A Mercedes-Benz bemutatta a kompakt méretű elektromos autóját, a GLA alapjára épülő, de attól nem csak a hajtásláncában különböző EQA-t.

 

 

 

 

Az első eleve elektromos hajtásúnak tervezett Mercedes, az EQC után egy sor új villanyautó bemutatására készül a stuttgarti márka, ezek közül az első a kompakt méretű EQA, amit a GLA-ből építettek, de attól nem csak a hajtásláncában különbözik.

 

 

 

 

A dizájnról azonnal felismerhető az EQA, hiszen a GLA-hoz képest egyedi hűtőmaszkot kapott, a fényszórókat és a hátsó lámpákat is divatos fénycsíkkal kötötték össze. A kerekek alapesetben 18 colosak, de akár 20 colosak is lehetnek, kék vagy rozéarany színű betétekkel.

 

 

 

 

A méretei nem sokat változtak a GLA-hoz képest, az EQA 4,46 méter hosszú, 1,83 méter széles és 1,62 méter magas. A csomagtartója valamivel kisebb lett, alapesetben 340 literes, a hátsó üléseket ledöntve 1320 literes, a tömege pedig nagyobb, üresen is 2040 kilogramm.

 

 

 

 

A belső tér nem sokban tér el a GLA-tól, a rozéarany színű részletek lehetnek árulkodók, a dupla képernyős műszerfalra az elektromos hajtáshoz kapcsolódó menüket lehet lehívni. A szinte önvezető rendszer és a kiterjesztett valóság alapján működő navigációs rendszer sem hiányzik.

 

 

 

 

A kínálat többféle modellből áll majd, elsőként az EQA 250 érkezik, aminek az első kerekeit 190 lóerős és 375 Nm nyomatékú elektromotor hajtja. A kompakt Mercedes ezzel 8,9 másodperc alatt gyorsul százra és 160 km/óránál korlátozott a végsebessége.

 

 

 

 

A 66,5 kilowattórás akkumulátor egy feltöltésével 426 kilométert lehet megtenni a WLTP mérés szerint. A váltóáramú töltés 11 kilowattal megy, és csaknem hat órába telik, az egyenáramú villámtöltőnél 100 kilowattal 30 perc alatt 80 százalékos töltöttség érhető el.

 

 

 

 

Az elektromos autóknál ritkaság, de az EQA vontatásra is képes, az elektromosan kihajtható vonóhoroggal a vontatási kapacitása 750 kilogramm, és kerékpártartó is felszerelhető. A később érkező összkerékhajtású modellnek ennél is nagyobb lesz a vonókapacitása.

 

 

 

 

 

Az EQA-ból 272 lóerős változat is érkezik, és az alapmodell németországi ára már ismert, 47 540 eurótól kezdődik. Számunkra azért is érdekes, mert ehhez hasonló paraméterekkel jön hamarosan a tágasabb EQB, amit a Mercedes kecskeméti üzemében is gyártanak majd.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Már rendelhető a hétüléses kompakt Mercedes-Benz GLB
A Mercedes-Benz legújabb kompakt modellje a terepjárós formájú GLB, ami a méretei ellenére hétüléses változatban is rendelhető.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár