A Volvo új elektromos autója a C40 Recharge
Hírek, 2021. március. 2.
AS

Nem a C40 lesz az első tisztán elektromos autója a Volvónak, de az első, amit csak elektromos hajtással lehet majd kapni.

 

 

 

 

A Volvo bejelentette a jövőre vonatkozó terveit, aminek legfontosabb pontja, hogy 2025-re az eladott modellek 50 százaléka, 2030-ra pedig az egésze teljesen elektromos hajtású lesz. A svéd márka teljes kínálatában választható plug-in hibrid modell, és az XC40-ből tisztán elektromos változat is kapható, most pedig bemutatták az első eleve elektromosnak tervezett autójukat.

 

 

 

 

Persze nem teljesen ismeretlen a C40 Recharge, hiszen az XC40-nel közös alapokra épül, tulajdonképpen annak a kupéformájú testvére. 4,43 méterrel a hossza szinte azonos, de a tetővonala hét centiméterrel került lejjebb, a hátsó üléseken pedig négy centivel kisebb a fejtér. A csomagtartó mérete szinte egyforma, 413 literes, és az orrában is van egy 31 literes rekesz.

 

 

 

 

Az új C40 dizájnja is hasonlóságot mutat az XC40-nel, a burkolt hűtőmaszk itt is az elektromos hajtásra utal, de a fényszórókat szűkebbre szabták, és természetesen a lejtős hátsó rész formája is teljesen egyedi a lámpák LED-es fénycsíkjával, a tető végén lévő dupla légterelővel és a hátsó szélvédő aljára került szárnnyal.

 

 

 

 

A belső tér is nagy hasonlóságot mutat az elektromos XC40-ével, a C40-ben is színes képernyő mutatja a műszereket, és középre 12,3 colos, álló formátumú érintőképernyő került, amin már androidos infotainment fut, Google Play áruházból letölthető alkalmazásokkal. Az autóhoz korlátlan adatforgalom jár, és a frissítések is online érkeznek a rendszerre.

 

 

 

 

A C40 Recharge egyféle változatban készül majd, ahol az első és a hátsó kerekeket is 150 kilowattos elektromotor hajtja. A kombinált teljesítmény 408 lóerő, a maximum nyomaték 660 Nm, amivel a kupéformájú crossover 4,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra. A végsebessége 180 km/óránál korlátozott, mint újabban minden Volvónak.

 

 

 

 

Az XC40-nél 30 kilogrammal nehezebb, 2185 kilogrammos C40-ben a padlóba épített akkumulátor 78 kilowattórás, aminek egy feltöltésével 420 kilométert képes megtenni a C40. A váltóáramú töltővel a teljes feltöltés 8 órát vesz igénybe, de 150 kilowattos egyenáramú villámtöltésre is lehetőség van, amikor 40 perc alatt 80 százalékos töltöttség érhető el.

 

 

 

 

A C40 Recharge gyártása Gentben, az XC40-nel együtt folyik majd, az első példányok megjelenése őszre várható. A megvásárlása is más lesz, ugyanis a Volvo testvérmárkája, a Lynk & Co mintájára csak online lehet megrendelni az előre konfigurált változatokat. Az ára csak később derül ki, de várhatóan egy kicsivel drágább lesz az XC40 P8-nál.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár