Bemutatkozott a Toyota új sportautója, a GR 86
Hírek, 2021. április. 5.
AS

A Toyota ezúttal is a Subaruval közösen fejlesztette ki a GT86 utódját, és a GR 86 névre keresztelt újdonság minden téren jobb lett az elődjénél.

 

 

Bemutatta a következő sportautóját a Toyota, az újdonság a GR Yaris és a GR Supra mintájára a GR 86 nevet kapta a Gazoo Racing rövidítése után. A Suprával ellentétben ezt a modellt teljes egészében japán technika hajtja, ugyanis a Subaruval közösen fejlesztett GT86 utódjáról, a BRZ testvérmodelljéről van szó.

 

 

 

A Subaru fél évvel ezelőtt mutatta be a saját változatát, és a BRZ után nem számít meglepetésnek a GR 86 formája. A két modell dizájnja nem sokban különbözik egymástól, az emblémákon kívül szinte csak a menetfények és a lökhárítók formáján változtattak, a stílusa ismerős lehet az elődjéről, mégis minden részletében új.

 

 

 

 

A látszattal ellentétben nem csak ráncfelvarrásról van szó, a teljes karosszéria vadonatúj fejlesztés. A torziós merevségét 50 százalékkal növelték, az első sárvédőkön kívül a tető is alumíniumból készült, ami csökkenti a súlypontját. A hossza két és fél centivel 4,27 méteresre nőtt, és bár 32 kilogrammal nehezebb lett, 1270 kilogrammal még mindig könnyűnek számít.

 

 

 

 

A korábbi kritikákra válaszolva erősebb lett a Subaru által fejlesztett négyhengeres boxermotor. Nem turbóval érték el a növekedést, hanem a hengerűrtartalom növelésével, a 2,0-ról 2,4 literesre változott motor teljesítménye 200-ról 235 lóerőre nőtt. A GR 86 ezzel gyorsabb is, 7,4 helyett 6,3 másodperc alatt éri el a százas tempót.

 

 

 

A váltója hatfokozatú kézi, de továbbra is választható hozzá a hatsebességes automata. Az utastér elrendezése nem változott, továbbra is lényeges a tökéletes vezetői üléspozíció, de részleteiben modernizálták a belsőt. A középkonzolra nagyobb és modernebb infotainment került, a számlapokat 7 colos kijelzővel vetített műszeregység váltotta fel.

 

 

 

 

Az új Subaru BRZ-vel ellentétben a Toyota GR 86 kapható lesz az európai piacon, de a bevezetés idejét és a további részleteket csak később árulják el.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Sportváltozatban is bemutatkozott a vadonatúj Toyota Yaris
A rali-világbajnokságon szereplő versenyautó alapját adja az újdonság, aminek a neve a GR Supra mintájára GR Yaris lett.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár