A Mercedes-Benz elektromos csúcsmodellje az új EQS
Hírek, 2021. április. 16.
AS

A Mercedes-Benz bemutatta az elektromos autók S-osztályát, és az új EQS egészen lenyűgöző megoldásokkal és meggyőző hatótávval érkezik.

 

 

 

 

A Mercedes-Benz tovább bővítette az elektromos autóinak sorát, a középkategóriás EQC és a kompakt EQA után bemutatkozott az S-osztály méretében készült EQS, amely az eleve elektromos autók számára készült padlólemezre épült, ezért a felépítése és a formája is teljesen eltér a megszokottól, és tele van izgalmas megoldásokkal.

 

 

 

 

A mérete az S-osztályéhoz hasonló, 5,22 méter hosszú, 1,93 méter széles és 1,51 méter magas, de az elektromos hajtásláncnak köszönhetően még hosszabb, 3,21 méteres a tengelytávja. A csomagtartója hatalmas, 610 literes, de a rövid orrában már nincs raktér, sőt, a fedelet csak a szervizben lehet felnyitni, az ablakmosó folyadékot a sárvédőn lévő kisajtón lehet betölteni.

 

 

 

 

A burkolt hűtőmaszk, a fénycsíkkal összekötött fényszórók és a hátsó lámpák ismerősek lehetnek a többi elektromos Mercedesről, de az EQS dizájnja a kupésan ívelt tetővonalával egészen egyedülálló. A légellenállási együtthatója rekordnak számít a sorozatgyártású autók között, a 0,20-as Cw érték két tizeddel kedvezőbb az eddigi legjobb Mercedesekénél.

 

 

 

 

A jobb aerodinamika érdekében a kilincsek süllyesztettek, mint az S-osztályon, és az autóhoz közelítve bújnak elő, ekkor a vezetőoldali ajtó is automatikusan kitárul. A vezető gombnyomásra a hátsó ajtókat is ki tudja nyitni, amihez hasonlót csak a Rolls-Royce-nál láthatunk. A Maybachot idézi a karosszéria kétszínű fényezése, ami a bevezető Edition One széria sajátja.

 

 

 

 

A belső terét már korábban megmutatta a Mercedes, az érdekessége a Hyperscreen műszerfal, amely egyetlen óriási, hajlított kijelzőnek tűnik, és valójában három képernyőből áll. A kormánykerék mögött 12,3 colos vetíti a műszereket, középen egy 17,7 colos szolgál az infotainment kezelésére, és még az utas elé is került egy 12,3 colos képernyő, ahol minden funkciót el lehet érni.

 

 

 

 

 

Az autóhoz kétféle méretű head-up display választható, a Mercedesnél már ismert kiterjesztettvalóság-alapú megoldással. A Hyperscreen ugyanakkor nem lesz szériafelszerelés, az EQS alapmodellje az S-osztályhoz hasonló műszerfalat kap, a kormánykerék mögötti 12,3 colos műszeregységgel és középen egy 12,8 colos, álló formátumú érintőképernyővel.

 

 

 

 

 

A fedélzeti rendszer gördülékeny működéséről nyolcmagos processzor, 24 GB RAM és további 46,4 GB memória gondoskodik, és összesen 350-féle szenzor is dolgozik az autóban, amelyek a központi mesterséges intelligenciának küldik az adatokat. Az EQS képes lesz felismerni az utasok hangulatát, és ahhoz illő zenét játszani a 15 hangszórós, 710 wattos Burmester hifin.

 

 

 

 

A bevezetésekor kétféle változata lesz kapható. Az EQS 450+ elektromotorja 333 lóerőre és 568 Nm-re képes, a hátsó kerekeket hajtja, és 6,2 másodperc alatt gyorsul százra, míg az összkerékhajtású EQS 580 4Matic kétmotoros, 524 lóerős és 855 Nm a maximum nyomatéka, ezzel 4,3 másodperc alatt van százon. A végsebesség mind a két modellnél 210 km/óránál korlátozott.

 

 

 

 

A 107,8 kilowattórás akkumulátorral a hátsókerék-hajtású modell akár 770 kilométert is képes lesz megtenni egy feltöltéssel. A töltés 11 kilowattal 10 órába telik, feláras a 22 kilowattos töltés, de széria a 200 kilowattos villámtöltés, amivel 31 perc alatt 10-ről 80 százalékra növelhető a töltöttség, és negyed óra alatt akár 300 kilométerrel is növelhető a hatótáv.

 

 

 

 

A kínálat később az EQS 350 névre keresztelt alapmodellel bővül, az EQS 450-ből összkerékhajtásos változat készül, és egy kisebb, 90 kilowattórás akkumulátor is elérhető lesz. A Mercedes-AMG is elkészíti a saját csúcsmodelljét az EQS-ből, és ennek a teljesítményét már bejelentették, a két motorja összesen 762 lóerőre lesz képes.

 

 

 

 

A vezetése egy pedállal is lehetséges, az energia-visszatermelés képes akár állóra is fékezni az autót. A széria légrugózással 120 km/óra felett 10, 160 km/óra felett 20 milliméterrel süllyeszthető, 40 km/óra alatt 25-tel megemelhető az autó. Szintén alapfelszerelés a hátsókerék-kormányzás, amivel a fordulókör az alapmodellen is 11,9 méteres.

 

 

 

 

A Mercedesnél feláras online frissítéssel a hátsó kerekek elfordulását 4,5-ről 10 fokra lehet növelni, ezzel 10,9 méterre csökkenthető a fordulókör. A fedélzeti rendszerhez további extrákat és akár játékokat is lehet majd letölteni, és a feláras opciókat ingyenesen ki lehet majd próbálni, hogy el tudjuk dönteni, szeretnénk-e megrendelni.

 

 

 

 

Az önvezetés terén is élen jár az EQS, ami képes tartani a sávot és a távolságot, egyes németországi szakaszokon pedig már 60 km/óráig teljesen önállóan elboldogul. Az 1,3 millió tükörrel vetítő fényszórója különféle jeleket vetíthet az autó elé, és a megfelelő parkolóházakban elküldhetjük egyedül leparkolni, majd elő is hívhatjuk.

 

 

 

 

Az idén nyáron érkező EQS-t hamarosan újabb elektromos modellek követik a Mercedesnél, hasonló műszaki alapokra épülve érkezik az egy kategóriával kisebb EQE, valamint ennek a két limuzinnak az SUV-megfelelője, ezzel a stuttgarti márka rövid időn belül minden kategóriában az elektromos luxusautók élére törne.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Megjelent a Mercedes-Benz S-osztály új generációja
Az S-osztály új generációját letisztultabb külsővel, modernebb belsővel és bámulatos technikai újdonságokkal mutatta be a Mercedes-Benz.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár