Az új Jogger a Dacia hétüléses családi autója
Hírek, 2021. szeptember. 3.
AS

A Logan MCV és a Lodgy közös utódja a Dacia legújabb hétüléses autója, a szabadidős stílusú Jogger, amiből később hibrid hajtású változat is lesz.

 

 

 

 

A Sandero és a Logan modellváltásakor kiderült, hogy a harmadik generációból nem lesz hagyományos értelemben vett kombi, és a hétüléses Lodgy sem kap közvetlen utódot. A két modellt egy közös utóddal váltja le a Dacia, aminek a neve Jogger, és a szabadidős stílusú karosszériája rendkívül tágas és praktikus utasteret rejt.

 

 

 

 

A 4,55 méter hosszú, 1,78 méter széles és 1,63 méter magas Jogger öt centivel hosszabb, hárommal szélesebb és öttel alacsonyabb, mint a Lodgy, ezért arányosabb, kombisabb lett a formája. A műszaki alapokat a Sandero adja, amihez képest nemcsak 45 centivel hosszabb, hanem a tengelytávját is jócskán, 29 centivel megnyújtották.

 

 

 

 

2,9 méteres tengelytávjával a Jogger rendkívül tágas tud lenni, még a harmadik üléssorban is elférnek felnőttek. Három üléssor mögött 160 literes csomagtér marad, a harmadik sor összehajtásával 565 literes, az ötüléses változatban 708 literes a raktér. Az összes hátsó ülést kiszerelve 1819 literes teret lehet kihasználni.

 

 

 

 

A Jogger dizájnja a Sandero Stepway stílusában készült, de a hétüléses modellnek nincs külön Stepway változata, szériaként kapja meg a szabadidős külsőt és a 20 centiméteres hasmagasságot, valamint megtaláljuk rajta az ötletesen keresztbe fordítható tetősíneket. Érdekesség, hogy a hátsó oldalablakok magasabbak az elsőknél.

 

 

 

 

A műszerfal az új Sanderóból lehet ismerős, ahhoz hasonlóan az alapmodellben nincs középső képernyő, helyette a műszerfalra rögzített okostelefonunkat használhatjuk. Opció a 8 colos érintőkijelző is, ahogyan az automata klíma, a fűthető első ülések, a kulcsnélküli kártyás nyitás, az elektromos kézifék, a tolatókamera és a holttérfigyelő is.

 

 

 

A Jogger alapmotorja a Sanderóból ismerős turbós háromhengeres 1.0 TCe, ami itt 110 lóerőre és 200 Nm nyomatékra képes, és kérhető benzin-gázüzemű változatban is 100 lóerővel. Az utóbbinak az 50 literes benzintankkal és a 40 literes LPG tartállyal együtt 1000 kilométer a hatótávja, és mivel a gáztartály a pótkerék helyére került, nem csökkenti a csomagtér méretét.

 

 

 

2023-ban érkezik a Jogger hibrid változata, ami az első hibrid lesz a Dacia kínálatában, és a legolcsóbb hétüléses hibridnek számít majd a piacon. A Renault-modellekből ismerős technika 1,6 literes benzines szívómotorból és két elektromotorból áll, amivel városban akár 80 százalékban tisztán elektromosan haladhat az autó.

 

 

 

 

Az első példányok 2022 elején érkeznek a kereskedésekbe, és várhatóan a kifutó Lodgy után a Jogger is a piac legolcsóbb hétüléses családi autója lesz. A Dacia következő újdonsága a Duster hétüléses nagytestvére, a Bigster szériagyártású változata lesz, ami elsőként kapja majd meg a márka új emblémáját.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

A Duster nagyobb testvére lesz a Dacia Bigster
A Dacia a Dusternél is nagyobb modellen dolgozik, az újdonság előzetesét és a márka új stílusát a Bigster Concept mutatja meg.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár