Városi crossover lett az új Toyota Aygo X
Hírek, 2021. november. 6.
AS

A Toyota bemutatta az Aygo új generációját, amely nemcsak crossover stílusú külsőt kapott, de jelentősen nőttek a méretei, és a felszereltsége is szintet lépett.

 

 

 

 

Nagyot lépett előre a generációváltással a Toyota legkisebb modellje. Az Aygo többé már nem a Citroën C1 és a Peugeot 108 testvérmodellje, a két francia mininek befejeződik a pályafutása, a japán gyártó azonban teljesen önálló autót fejlesztett, méghozzá ugyanarra a moduláris padlólemezre, amire az új Yaris és Yaris Cross is épül.

 

 

 

 

Az új műszaki alapok azt jelentik, hogy az Aygo X jóval nagyobb lett az elődjénél. A hossza 23,5 centiméterrel 3,7 méteresre nőtt, a tengelytávja 9 centiméterrel hosszabb, 2,43 méteres. Az 1,74 méter széles és 1,51 méter magas kisautó öt centivel magasabb is lett az elődjénél, amiből a hasmagasság növekedése egy centit tesz ki.

 

 

 

 

A crossover stílusú dizájnt fokozza, hogy alapáron is 17 colos kerekek kerülnek az autóra, de akár 18 colos is rendelhető hozzá. A karosszéria továbbra is ötajtós, de a korlátozott méretek miatt a hátsó ablakokat csak kibillenteni lehet, és a hátsó üléssor négyszemélyes. A csomagtartó alapból 231 literes, ami 60 literes növekedést jelent az elődjéhez képest.

 

 

 

 

A kétszínű változatban is rendelhető karosszériához olyan divatos árnyalatokat kevertek ki, mint a gyömbér, a boróka, a kardamon és a chili. A belső tér is felnőttesebb az elődjénél a Yarisból ismerős kormánykerékkel, valamint a középkonzolon az alapból 7, de akár 9 colos érintőképernyővel, amelyen a Toyota legújabb, online kapcsolatos infotainment rendszere fut.

 

 

 

 

Az Aygo X felszereltsége automata klímával, vászontetővel és olyan asszisztensekkel bővült, mint a sávtartó és az adaptív tempomat. A legkevesebbet az elődjéből ismerős egyliteres, háromhengeres benzinmotor változott, 72 lóerőre és 93 Nm-re képes, amivel 15,5 másodperc alatt gyorsul százra és 151 km/óra a végsebessége, opcióként CVT-t lehet hozzá kérni.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

A Toyota első elektromosnak tervezett autója lesz a bZ4X
Beszáll a Toyota is az elektromos autók közé, a japán márka eleve elektromosnak tervezett új modelljének prototípusa a bZ4X.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár