Belülről befagyott szélvédő: mit lehet vele tenni?
Hírek, 2023. február. 14.
AS

A téli időszakban nemcsak kívülről, hanem belülről is befagyhat a szélvédő. Az autóüvegezés szakértője, a Sekurit Service elmondja, mi az oka, és mit lehet vele tenni.

 

Ha nincs garázsunk és fűthető szélvédőnk sem, akkor a téli hónapokban a jégkaparás a mindennapjaink részévé válik. A fagypont alatti hőmérsékleten pedig újabb kellemetlen meglepetés érhet, a szélvédőnek ugyanis nemcsak a külső, hanem a belső fele is jeges lehet. A szélvédőspecialista Sekurit Service adott néhány tanácsot a témában.

 

 

Mit lehet tenni a belülről befagyott szélvédővel?

 

Ha reggel azt látjuk, hogy belülről is befagyott a szélvédő, akkor először is pár percre teljesen szellőztessük ki az autót az összes ajtó kinyitásával. Ha ez nem hozza meg az eredményt, akkor nincs más hátra, mint a szélvédő jégmentesítése kaparással. Jó ötlet egy törölközőt tenni a műszerfalra, hogy felfogja a lekapart jégréteget.

 

Nem érdemes álló helyzetben járatni az autót, abban bízva, hogy leolvad a jégréteg, a motor ugyanis még nincs üzemi hőmérsékleten, a szellőzőrendszer levegője is csak langyos. A jégtelenítő spray-k a károsanyag-tartalmuk miatt nem használhatók a belső térben, a hajszárítók és hőlégfúvók pedig akár meg is repeszthetik a jéghideg szélvédőt.

 

Miért fagy be belülről az autóüveg?

 

A jégréteget az a nedvesség okozza, amely bejut az autó utasterébe, és fagypont alatti hőmérsékleten ráfagy az ablakokra. Télen a vezető és az utasok által kilélegzett levegő növeli az utastér páratartalmát, mint ahogyan a nedves ruházat, a cipőről lehulló hó és az átnedvesedett lábtéri szőnyegek is.

 

A nedvesség más módon is bejuthat az utastérbe. A jelenség utalhat a levegő páratartalmát működés közben csökkentő klímaberendezés meghibásodására, a szellőzőrendszer hibájára vagy a pollenszűrő elhasználódására. Az eltömődött esőlefolyók, az elhasználódott tömítések miatt is juthat nedvesség az utastérbe, amit az átvizesedett szőnyegek is mutatnak.

 

 

Hogyan lehet megakadályozni a szélvédők befagyását?

 

Ügyeljünk rá, hogy télen ne hordjunk be nedvességet az autóba. Hóban tett séta után jól rázzuk le a cipőnket és a kabátunkat, az utóbbit akár a csomagtérbe is tehetjük. Az átnedvesedett padlószőnyegeket vegyük ki, és szárítsuk meg a garázsban, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor akár a lakásban.

 

Szellőztessünk! Ha pár percre nyitva tartjuk az ajtókat, akkor a meleg, nedves levegő kiszellőzhet az utastérből. Ha jól működik a légkondicionáló, akkor nem szabadna befagynia a szélvédőnek, a klímaberendezés ugyanis gyorsan és hatásosan szárítja a nedves levegőt. Télen is kapcsoljuk be rendszeresen, ezzel még a berendezés élettartamát is megnövelhetjük.

 

Szerezzünk be páramentesítő eszközöket! A legjobb a szilikagéllel töltött párna, ami magába szívja a nedvességet, majd a sütőben vagy a fűtőtestre téve kiszárítható, és újra használható. Olcsón is készíthetünk páramentesítőt házilag, a tálcára tett vagy párnába töltött rizs, só, faszén és macskaalom és képes megkötni a nedvességet.

 

Ha a belülről lefagyott szélvédő problémája a fenti módszerekkel nem oldható meg, akkor kérje szakember segítségét. A szervizben ellenőriztesse az esővezetőket, a tömítéseket, a pollenszűrőt és az üvegeket. Az ablakokon lévő apró repedések vagy kőnyomok gyakran nem látszanak első pillantásra, a Sekurit Service partnereinek műhelyeiben ezek is gyorsan javíthatók.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Szélvédőcserénél is fontos a megbízható partner
A modern autókban a szélvédő cseréjénél már nem elegendő csak az üvegre figyelni: szakértő szervizre van szükség ahhoz, hogy a biztonsági rendszerek is megfelelően működjenek.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár