Ezek az autók kapták az Év Magyar Autója díjakat 2023-ban
Hírek, 2023. március. 12.
AS

Kiderült, hogy melyik modellek nyerték az Év Magyar Autója díjakat, a zsűriben lapunk főszerkesztője is részt vett. A szakmai verseny negyedik éve sok izgalmas autót, rengeteg tesztet és szoros küzdelmet hozott.

 

Év autója díjat már évtizedek óta ítél oda európai autós újságírókból álló zsűri, és egy ideje már olyan elismerés is létezik, amely kimondottan magyar szempontok szerint választ. Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar szakmai magazin által életre hívott versenyben autós újságíró kollégáimmal (Biró Csongor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán) összetett szempontrendszer szerint választjuk ki az adott évben nevezett típusok közül a legjobb autót.

 

 

A jelölt modelleket az év során folyamatosan teszteljük, és a hasonló kategóriába tartozó autókat lehetőleg együtt vezetjük, hogy képet kapjunk az egymáshoz mért tudásukról. Fontos hozzátenni, hogy bár a nevezés pénzbe kerül az autómárkáknak, a zsűri nem kap pénzt a munkájáért, ezért függetlenül dönthet a legjobbakról.

 

 

Minden zsűritag saját pontokat oszt, amiket a végén összesítünk, és a díjakat több kategóriában ítéljük oda, az interneten pedig a közönség, az olvasók is szavazhattak a kedvencükre. Az idei díjra minden 22 márka adott le jelölést, összesen 39 új autót neveztek, és ezek kipróbálása több hónapot vett igénybe számunkra.

 

Év Magyar Autója

 

Az Év Magyar Autója díjat a magyarországi gyárakban készülő autók közül kapja a leginkább magyar modell. A verseny negyedik évében a három hazai autógyártóból kettő nevezett, így a 2020-as győztes esztergomi Suzuki S-Cross hibrid változata a 25 éves jubileumát ünneplő győri ikon, az Audi TT RS ellen bizonyíthatott. A zsűri egyhangúan döntött a hétköznapokban jobban használható, a hazai utakon markánsan megjelenő S-Cross mellett, de a győri TT sem maradt jutalom nélkül. A zsűri rendhagyó módon különdíjat ítélt oda a győri termeléstől hamarosan búcsúzó sportkocsi RS változatának.

 

 

1. Suzuki S-Cross Hybrid 473 pont

2. Audi TT RS 404 pont

 

Magyar Év Autója

 

A magyarországi autópiac újdonságai között hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A kisautók kategóriáját a Škoda Fabia nyerte, a Honda Civic a családi autók között győzött, a Citroën C5 X az üzleti autók között lett első, a Volkswagen Taigo a kis szabadidő-autók között, a Skoda Karoq a közepes szabadidő-autók mezőnyében, míg a Mazda CX-60 Plug-in Hybrid a nagy szabadidő-autók között győzedelmeskedett. A BMW ezúttal is behúzta a sportautó kategóriát, ahol a BMW M3 Touring kapta a koronát.

 

 

Kisautók

1. Škoda Fabia

 

 

Családi autók

1. Honda Civic 406 pont

2. Volkswagen ID. Buzz 378 pont

 

 

Üzleti autók

1. Citroën C5 X 359 pont

2. Audi S8 354 pont

 

 

Kis szabadidő-autók

1. Volkswagen Taigo 383 pont

2. MG ZS 323 pont

3. Toyota Aygo X 310 pont

 

 

Közepes szabadidő-autók

1. Škoda Karoq 390 pont

2. BMW X1 388 pont

3. Toyota Corolla Cross 371 pont

 

 

Nagy szabadidő-autók

1. Mazda CX-60 Plug-in Hybrid 376 pont

2. Nissan X-Trail e-4orce 348 pont

 

 

Sportautók

1. BMW M3 Touring

 

Év Zöldautója 2023

 

Az Év Zöldautója díjra a plug-in hibrid és elektromos autókat nevezhették az importőrök és gyártók, a hibrideknél az egyetlen feltétel az 50 g/km-nél kisebb széndioxid-kibocsátás volt. A legtöbb autó az elektromos szabadidő-autók kategóriájában indult, ahol a korábban az európai Év Autója 2022 díjat elhódító Kia EV6 vitte el a pálmát. Két díjat kapott a magyar piacra frissen érkezett kínai márka, az MG ZS EV az elektromos városi autók, az MG EHS pedig a hibrid városi autók mezőnyében győzött. Az elektromos prémium autók kategóriáját a Győrben gyártott karosszériaelemeket viselő Audi RS e-tron GT nyerte, a hibrid szabadidő-autók között a Peugeot 408 Plug-in Hybrid, a hibrid prémium autók között pedig a Lexus RX 450h+ lett az első. Az elektromos haszonjármű-kategóriát toronymagasan nyerte a Volkswagen ID. Buzz Cargo.

 

 

Elektromos városi autók

1. MG ZS EV 336 pont

2. Mazda MX-30 321 pont

3. Fiat 500e 290 pont

 

 

Elektromos szabadidő-autók

1. Kia EV6 413 pont

2. Hyundai Ioniq 5 382 pont

3. Volkswagen ID.5 GTX 371 pont

 

 

Elektromos prémiumautók

1. Audi RS e-tron GT 343 pont

2. Hyundai Ioniq 6 340 pont

3. Lexus RZ 314 pont

 

 

Hibrid városi autók

1. MG EHS

 

 

Hibrid szabadidő-autók

1. Peugeot 408 Plug-in Hybrid

 

 

Hibrid prémiumautók

1. Lexus RX 450h+ 356 pont

2. Volkswagen Arteon eHybrid 351 pont

3. DS 7 E-Tense 337 pont

 

 

Elektromos kishaszonjárművek

1. Volkswagen ID. Buzz Cargo 342 pont

2. Opel Combo-e Cargo 278 pont

 

Közönségdíj 2023

 

A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. Az internetes közönségszavazáson a kezdeti szoros versengést követően fölényes előnnyel nyert a Suzuki S-Cross a Kia és a Toyota előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint ötezren vettek részt.

 

 

A teljes lista a www.evmagyarautoja.hu honlapon tekinthető meg, ahol az egyes autókra leadott pontszámok is nyilvánosak.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár