Jó áron érkezett meg az MG kompakt elektromos autója
Hírek, 2023. március. 20.
AS

Magyarországra érkezett az MG első eleve elektromos hajtásúnak tervezett autója, és a kompakt MG4-et az egy kategóriával kisebb elektromos autóknál is olcsóbban adják.

 

2022-ben indult újra az MG autóinak forgalmazása Magyarországon, méghozzá teljes lendülettel, két tucat márkakereskedéssel és kedvező áron kínált ígéretes autókkal. A kínai tulajdonban lévő angol márka eddig két szabadidő-autót kínált, a kompakt méretű ZS-t és az egy kategóriával nagyobb HS-t, és már ezek közt is mindenki megtalálta a számítását, hiszen turbó nélküli benzinmotort és plug-in hibrid hajtást is lehetett hozzájuk választani. Az utóbbi EHS néven kapható, és saját kategóriájában elnyerte a magyar Év Zöldautója díjat.

 

 

 

Idén indul az MG elektromos autóinak forgalmazása, méghozzá a márka eddigi legjobb típusa, az alapoktól elektromos autónak tervezett MG4 érkezik elsőként.

A divatos formájú ötajtósban az a legérdekesebb, hogy kevesebbe kerül, mint az elektromos kisautók, de azoknál egy kategóriával nagyobb méretű.

4,29 méter hosszú, 1,84 méter széles és 1,5 méter magas, a tengelytávja 2,71 méteres, azaz körülbelül akkora, mint a Volkswagen ID.3.

 

 

 

A jó térkínálat titka, hogy a padlóba épített akkumulátorcsomag mindössze 110 milliméter magas, ami rekordnak számít az elektromos autók között.

A hátulra beépített elektromotorral pedig a gyártója szerint tökéletes a súlyeloszlás az első-hátsó kerekeken. Az MG4-ben 363 literes csomagtartónak jutott hely, a raktér padlója két szinten rögzíthető, a hátsó támlák előredöntésével pedig 1177 literesre lehet növelni a kapacitását.

 

 

 

 

 

Az alapmodell a Family, amelyben 170 lóerős, 250 Nm nyomatékú elektromotor hajtja a hátsó kerekeket, ezzel 7,7 másodperc alatt gyorsul százra, a végsebessége 160 km/óránál korlátozott. Az akkumulátora 51 kilowattórás, ami 350 kilométeres hatótávot tesz lehetővé az európai piacon használt WLTP mérés szerint. Az akku töltése alapesetben 6,6 kilowattal, vagy egy megfelelő egyenáramú villámtöltőnél 117 kilowattal lehetséges.

 

 

 

 

Még érdekesebb a Comfort változat, amelyben már 204 lóerős az elektromotor és 64 kilowattórás az akkumulátor, ezzel 450 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. A nagyobb tömeg miatt a gyorsulása nem kedvezőbb, de a 7,9 másodpercre sem panaszkodhatunk, tölteni pedig már 11 kilowattal, illetve villámtöltőnél 135 kilowattal is lehetséges.

Sőt, az akkuról 2,2 kilowattal tölthetünk elektromos biciklit, mehet róla a fűnyíró vagy a kerti grill.

 

 

 

A magyarországi bemutatóján kiderült, hogy mennyibe kerül az MG4, ami nemcsak a kompakt, de az egy kategóriával kisebb riválisoknál is olcsóbb lett. A Family változatért 12,9 millió forintot kérnek, miközben a hasonlóan 50 kilowattórás akkuval szerelt, de egy kategóriával kisebb Opel Corsa-e és Peugeot e-208 ára jelenleg 13,6 és 14,7 millió forint. A méretben hasonló Citroën ë-C4 és Kia e-Soul még drágább, 15 millió forint felett indul az áruk.

 

 

 

A Comfort változat a nagyobb akkumulátorral 14,4 millió forintba kerül, ami még mindig kedvezőnek számít a Kia Niro Electric 16,8 milliója, a Renault Megane E-Tech Electric 17,6 milliója és a Volkswagen ID.3 19 milliója mellett. Az MG ráadásul jó felszereltséget ad ezért a pénzért, szériafelszerelés az adaptív tempomat, a sávtartó rendszer, az elektromos kézifék, az automata klíma, a kulcsnélküli rendszer és az okostelefon-tükrözés.

 

 

 

 

A 360 fokos kamerarendszer, a navigáció, a fűthető kormánykerék, az elektromosan állítható vezetőülés és sajnos a hőszivattyú is a csak Luxury felszereltséghez jár majd, aminek csak később derül ki az ára. Az MG-nél hatvan darabos készlettel kezdik a forgalmazást, és folyamatosan rendelik a további autókat Kínából, az idei cél 300 példány eladása, amire minden esélyük megvan. Még az idén két további elektromos autó bővíti a kínálatot: az MG5 Electric kombi, és az MG ZS EV, ami már elnyerte a magyar Év Zöldautója díjat a városi modellek kategóriájában.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár