Bemutatkozott az új Suzuki Swift
Hírek, 2023. december. 8.
AS

A Suzuki bemutatta a Swift új generációját, ami friss formával, új belsővel és egy újonnan fejlesztett motorral érkezik Európába.

 

A Swift ugyan már nem a Suzuki esztergomi gyárában, hanem Japánban készül, de még mindig a magyarok egyik kedvenc kisautójának számít. A jelenlegi, ötödik generációja már 2017 óta kapható, ezért a japán gyártó szerint eljött az ideje a leváltásának. A prototípusát októberben megmutatták, most pedig a gyártásba kerülő modellt leplezték le.

 

 

 

 

Nem változtat a bevált recepten a Suzuki, az új Swift számára azt a dizájnt tökéletesítették tovább, amit a kétezres évek elején vezettek be. A formája tehát ismerős lehet, de jobban megnézve minden részletét teljesen újratervezték. A hátsó kilincsek az ablakok mellől az ajtóra kerültek, az övvonal karakteresebb lett, és a kagylóformájú motorházfedélen folytatódik.

 

 

 

Az alapokat az a platform adja, amire a Swift előző generációja is épült, és a Suzuki kisautójának a méretei sem sokat változtak. 3,86 méteres hossza és 2,45 méteres tengelytávja csak egy centivel tér el a kifutó modellétől, ami azt jelenti, hogy az egyre növekvő kategóriatársak mellett a Swift továbbra is megmaradt igazi kisautónak.

 

 

 

Belső terét teljesen átgondolták a Suzukinál, igényesebb a berendezés, középen a 9 colos érintőképernyővel, amire az új S-Crossból ismerős infotainment rendszer került, Suzuki Connect applikációval. Csomagterének mérete nem változott, továbbra is 265 literes, de az ülések ledöntése után 10 literrel nagyobb, 589 literes tér használható ki.

 

 

 

A Swift motorját egy vadonatúj fejlesztésű erőforrásra cserélte a Suzuki. A hengerűrtartalma továbbra is 1,2 literes, de nem négyhengeres, hanem háromhengeres, a teljesítménye 81 lóerő, a maximum nyomatéka pedig 110 Nm. A 12 voltos mild hibrid rendszer elektromotorja 3 lóerővel és 50 Nm nyomatékkal járul hozzá a hatékonysághoz.

 

 

 

 

Az ötfokozatú manuális váltó helyett fokozatmentes automata (CVT) választható, és a Swift egyedülálló módon továbbra is rendelhető összkerékhajtással. A Suzuki legújabb vezetéstámogató rendszereit is megkapja, adaptív tempomattal, sávtartó rendszerrel, táblafelismerővel és holttérfigyelővel. A forgalmazása 2024 elején indul.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Limitált szériában kapott új külsőt a Suzuki Vitara
A Suzuki bemutatta a Vitara új limitált szériáját, ami látványos kék színt és kevesebb krómot kapott.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár