Bemutatkozott az új Suzuki Swift
Hírek, 2023. december. 8.
AS

A Suzuki bemutatta a Swift új generációját, ami friss formával, új belsővel és egy újonnan fejlesztett motorral érkezik Európába.

 

A Swift ugyan már nem a Suzuki esztergomi gyárában, hanem Japánban készül, de még mindig a magyarok egyik kedvenc kisautójának számít. A jelenlegi, ötödik generációja már 2017 óta kapható, ezért a japán gyártó szerint eljött az ideje a leváltásának. A prototípusát októberben megmutatták, most pedig a gyártásba kerülő modellt leplezték le.

 

 

 

 

Nem változtat a bevált recepten a Suzuki, az új Swift számára azt a dizájnt tökéletesítették tovább, amit a kétezres évek elején vezettek be. A formája tehát ismerős lehet, de jobban megnézve minden részletét teljesen újratervezték. A hátsó kilincsek az ablakok mellől az ajtóra kerültek, az övvonal karakteresebb lett, és a kagylóformájú motorházfedélen folytatódik.

 

 

 

Az alapokat az a platform adja, amire a Swift előző generációja is épült, és a Suzuki kisautójának a méretei sem sokat változtak. 3,86 méteres hossza és 2,45 méteres tengelytávja csak egy centivel tér el a kifutó modellétől, ami azt jelenti, hogy az egyre növekvő kategóriatársak mellett a Swift továbbra is megmaradt igazi kisautónak.

 

 

 

Belső terét teljesen átgondolták a Suzukinál, igényesebb a berendezés, középen a 9 colos érintőképernyővel, amire az új S-Crossból ismerős infotainment rendszer került, Suzuki Connect applikációval. Csomagterének mérete nem változott, továbbra is 265 literes, de az ülések ledöntése után 10 literrel nagyobb, 589 literes tér használható ki.

 

 

 

A Swift motorját egy vadonatúj fejlesztésű erőforrásra cserélte a Suzuki. A hengerűrtartalma továbbra is 1,2 literes, de nem négyhengeres, hanem háromhengeres, a teljesítménye 81 lóerő, a maximum nyomatéka pedig 110 Nm. A 12 voltos mild hibrid rendszer elektromotorja 3 lóerővel és 50 Nm nyomatékkal járul hozzá a hatékonysághoz.

 

 

 

 

Az ötfokozatú manuális váltó helyett fokozatmentes automata (CVT) választható, és a Swift egyedülálló módon továbbra is rendelhető összkerékhajtással. A Suzuki legújabb vezetéstámogató rendszereit is megkapja, adaptív tempomattal, sávtartó rendszerrel, táblafelismerővel és holttérfigyelővel. A forgalmazása 2024 elején indul.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Limitált szériában kapott új külsőt a Suzuki Vitara
A Suzuki bemutatta a Vitara új limitált szériáját, ami látványos kék színt és kevesebb krómot kapott.
A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár