Gyártásra kész az elektromos Renault 5
Hírek, 2024. március. 1.
AS

A Renault bemutatta a retró stílusú elektromos kisautója, az új Renault 5 E-Tech Electric sorozatgyártásba kerülő változatát.

 

2021-ben még tanulmányautóként mutatta be a Renault az ikonikus R5-öst idéző, retró stílusú elektromos kisautóját, és a koncepció akkora sikert aratott, hogy a formája szinte változatlanul kerül gyártásba. A bájos, vidám és vagány ötajtós kisautó a futurisztikusnak szánt Zoe helyét foglalja majd el a Renault kínálatában.

 

 

 

 

A fényszórók és a függőleges hátsó lámpák egyértelmű utalást jelentenek a neves elődre, és még olyan részleteket is újra feltaláltak, mint a motorházfedél szellőzőnyílása, amelyben egy világító 5-ös szám mutatja a töltöttséget töltés közben. A Renault-nál nem szokatlanok a nagy átmérőjű kerekek, az új 5-ösre szériában 18 colos kerék kerül.

 

 

 

 

3,92 méteres hosszával az új Renault 5 nem kevesebb, mint 16 centivel rövidebb, mint a Zoe, és kilenccel rövidebb a Cliónál is, de azokhoz hasonlóan tágasnak ígérik. A csomagtartója 326 literes, ami nem számít rekordnak, de nem is rossz, az utastérben pedig számtalan okos pakolórekesz segíti a holmik elrendezését.

 

 

 

 

Belső tere stílusos és modern, a kormánykerék mögött természetesen színes képernyő mutatja a műszereket, középen pedig a vezető felé fordított érintőképernyőt találunk, amelyen az elektromos Megane-ban megismert, Google-alapú fedélzeti rendszer fut. A nagyobb testvéréhez hasonlóan az irányváltó kar a kormánykerék mögé került.

 

 

 

 

 

 

Műszaki téren a Clio elektromos autók számára módosított padlólemezére épül a Renault 5, aminek a 95 és 120 lóerős változata 40 kilowattórás akkumulátort kap, míg a 150 lóerős modell akkumulátora 52 kilowattórás. A hatótávolságuk 300 és 400 kilométer, tölteni egyenáramon 80 és 100 kilowattal lehet, amivel fél óra alatt érhető el a 80 százalékos töltöttség.

 

 

 

 

 

Nem hiányzik az új Renault 5-ből a virtuális asszisztens, amit Reno néven lehet megszólítani, az akkumulátor pedig külső áramforrásként is használható lesz. Különkiadásai igényes anyagokkal és gazdag felszereltséggel érkeznek, míg az alapmodell 25 ezer eurós árával ígérkezik népszerűnek. A piaci bevezetése 2024. szeptemberben várható.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Elektromos autóként tér vissza a Renault Twingo
A Renault 5 után újabb ikonikus modelljét támasztja fel a francia márka.
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár