Ezek az autók kapták az Év Magyar Autója díjakat 2024-ben
Hírek, 2024. március. 9.
AS

iderült, hogy melyik modellek nyerték az Év Magyar Autója díjakat, a zsűriben lapunk főszerkesztője is részt vett. A szakmai verseny ötödik évében is érdekes autók közül alapos tesztek során választottuk ki a győzteseket.

 

Év autója díjat már évtizedek óta ítél oda európai autós újságírókból álló zsűri, és egy ideje már olyan elismerés is létezik, amely kimondottan magyar szempontok szerint választ. Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar szakmai magazin által életre hívott versenyben autós újságíró kollégáimmal (Biró Csongor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán) összetett szempontrendszer szerint választjuk ki az adott évben nevezett típusok közül a legjobb autót.

 

 

A jelölt modelleket az év során folyamatosan teszteljük, és a hasonló kategóriába tartozó autókat lehetőleg együtt vezetjük, hogy képet kapjunk az egymáshoz mért tudásukról. Fontos hozzátenni, hogy bár a nevezés pénzbe kerül az autómárkáknak, a zsűri nem kap pénzt a munkájáért, ezért függetlenül dönthet a legjobbakról.

 

 

Minden zsűritag saját pontokat oszt, amiket a végén összesítünk, és a díjakat több kategóriában ítéljük oda, az interneten pedig a közönség, az olvasók is szavazhattak a kedvencükre. Az idei díjra 22 márka összesen 39 új modelljét nevezte, és ezeknek már csak a kipróbálása is több hónapot vett igénybe számunkra.

 

Magyar Év Autója

 

A magyarországi autópiac újdonságai között hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A városi autók kategóriát a Toyota C-HR nyerte, a Nissan X-Trail a családi autók között győzött, az Opel Astra Sports Tourer az üzleti autók között, a Mazda CX-60 a szabadidő-autók között, a Volkswagen Touareg a prémiumautók mezőnyében lett első, míg a Volkswagen Amarok a kishaszonjárművek között. A BMW ezúttal is uralta a sportautók kategóriáját, ahol az M2 Coupé kapta a koronát.

 

 

Városi autók

1. Toyota C-HR 360 pont

2. Volkswagen T-Cross 358 pont

3. Renault Clio 333 pont

 

 

Családi autók

1. Nissan X-Trail 334 pont

2. Citroën C5 Aircross Hybrid 330 pont

 

 

Üzleti autók

1. Opel Astra Sports Tourer

 

 

Szabadidő-autók

1. Mazda CX-60 416 pont

2. Hyundai Kona Hybrid 391 pont

3. Peugeot 3008 367 pont

 

 

Prémiumautók

1. Volkswagen Touareg 406 pont

2. Lexus LM 328 pont

3. Renault Rafale 263 pont

 

 

Haszonjárművek

1. Volkswagen Amarok 332 pont

2. Ford Ranger Raptor 285 pont

3. Toyota Hilux 250 pont

 

 

Sportautók

1. BMW M2 Coupé 373 pont

2. Cupra Formentor VZ5 341 pont

 

Év Zöldautója 2023

 

Hat kategóriában nevezték az importőrök és az autógyártók a plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat, a hibrideknél előírás, hogy kevesebb, mint 50 g/km lehet a széndioxid-kibocsátásuk. A legtöbb jelölt a zöld szabadidő-autók kategóriában indult, ahol az elektromos Hyundai Kona vitte el a pálmát. Két díjat gyűjtött be az MG, az MG4 Electric a zöld városi autók, az MG5 Electric pedig a zöld családi autók mezőnyében lett az első. A zöld prémiumautók kategóriáját a Lexus RZ nyerte, a zöld üzleti autók között a BMW i5, a zöld kishaszonjárművek autók között pedig a Nissan Townstar EV Van győzött.

 

 

Zöld városi autók

1. MG4 Electric 336 pont

2. Volkswagen ID.3 322 pont

3. DS 3 E-Tense 280 pont

 

 

Zöld szabadidő-autók

1. Hyundai Kona Electric 386 pont

2. Škoda Enyaq Coupé 366 pont

3. Nissan Ariya 338 pont

 

 

Zöld családi autók

1. MG5 Electric 305 pont

2. Nissan Townstar EV 251 pont

 

 

Zöld prémiumautók

1. Lexus RZ 350 pont

2. Audi Q8 e-tron 333 pont

3. BMW XM 320 pont

 

 

Zöld üzleti autók

1. BMW i5 416 pont

2. Toyota Prius 366 pont

3. Volkswagen ID.7 342 pont

 

 

Zöld haszonjárművek

1. Nissan Townstar EV Van

 

Év Magyar Autója

 

A három hazai autógyártó közül idén csak egy nevezett autót, így a verseny történetében másodjára vihette el a fődíjat az Audi. A győri autógyártó, amely egyben a világ legnagyobb motorgyára is, az öthengeres motorral szerelt Audi RS Q3 Sportbacket jelölte a díjra. 2022-ben is nyert az Audi, akkor a plug-in hibrid Q3 Sportback lett a hazai gyártású autók kategóriájában az első.

 

 

Közönségdíj 2023

 

A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. A kezdeti szoros versengést követően magabiztos szavazatelőnnyel nyert az Opel Astra Sports Tourer a Nissan X-Trail és a Toyota C-HR előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint kétezren vettek részt.

 

 

A teljes lista a www.evmagyarautoja.hu honlapon tekinthető meg, ahol az egyes autókra leadott pontszámok is nyilvánosak.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár