Gyorshajtás Panamerával
Egyéb, 2011. június. 7.
AS

Érdekes cikket olvastam az origo.hu-n Lencsés Csabától: http://www.origo.hu/auto/20110421-lanc-sebessegmeres-az-m6os-autopalyan.html Elkísérte a rendőröket egy sebességmérő akcióra. Ezalatt futott bele az ellenőrzésbe egy Porsche Panamera, ami ismerős volt a rendőröknek, sokszor bemérték már, de még soha nem büntették meg, mert szlovák rendszámmal futott.

 

Idézek a cikkből:

„Az akcióban ezúttal motoros rendőrök is részt vettek, akiket azonnal riasztott a sofőr. A kocsi aztán 190-nel, majd 228-cal is belefutott egy-egy mérésbe, de ezek közül csak a legnagyobbért kapja meg a 200 ezres csekket. Két gyorshajtás között ugyanis el kell telnie 10 percnek ahhoz, hogy az két különálló ügy legyen. A porschés annyira gyors volt a mérőpontok között, hogy tíz percen belül hajtott bele ezekbe… A motorosok elkapták a sofőrt, és fel is jelentették. Szerintük valószínűleg a jogosítványát is bevonják majd a sorozatos gyorshajtások miatt. Mint kiderült, a szlovák rendszám ellenére magyar volt a sofőr, akinek az autóját januárban 197-tel fotózták le egy 100-as táblánál.”

 

Ez a történet is jelzi a helyzet tarthatatlanságát. Van, aki annyit hajt gyorsan (parkol tilosban stb.), amennyit csak akar. Nem az irigység szól belőlem, hanem a félelem. Aki törvényen felül áll, az egy idő után elveszti a józan ítélőképességét, amint a mostani eset is mutatja: elhiszi, hogy neki mindent lehet. Ez előbb-utóbb balesethez, méghozzá súlyos balesethez vezethet. Ennek pedig akár én, mi is lehetünk a szenvedő alanyai. (Arról, hogy a mi adónkból tartjuk fent az államot – mint csekélységről – ne is beszéljünk.)

Gondolom, attól, hogy külföldön nem tudták behajtani a bírságot, még megvannak a rendőrség adattárában a régi gyorshajtások. Most, hogy megvan a tulajdonos, névvel, lakcímmel, be kéne ezeket szedni. A szabályos többség érdekében és védelmében.

Egyébként meg a tanulság: úgy kell mérni, hogy a külföldi rendszámú vezetőt le lehessen állítani. Ez már visszatartó erő lenne, addig is, amíg a kullogó jogi szabályozás utoléri a kiválasztottak Porschén száguldó, mindenkit semmibe vevő életét.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár