0,63 liter dízel tonnánként
Egyéb, 2011. június. 7.
AS

Mennyire szennyezi a levegőt egy kamion, kérdeztük pár éve egy rádióműsorban, és nem kaptunk korrekt választ. Míg a személyautóknál még a hirdetésben is fel kell tüntetni ezt az adatot, a teherautók esetében az általunk elért sajtóanyagok sehol nem tartalmazzák ezt.

A fogyasztásról sem nagyon szokott szó esni, pedig a fuvarozóknál ez jelentős tétel. Most azonban egy fogyasztási versenyről kaptunk hírt a Scaniától, és ez a tájékoztató érdekes adatokkal szolgál:

„A Scania Transport Laboratory nevű cége és a német TSL fuvarozó vállalat kihívta egymást: ki tud több üzemanyagot megtakarítani normál kereskedelmi áru szállítása során? A kétnapos küzdelem után a német TSL cég pilótája ért el jobb fogyasztási eredményt az R 480, Euro 6-os környezetvédelmi normát teljesítő teljesen egyforma kamionok versenyében; átlagfogyasztása 1351 km megtétele után 25,4 liter/100 km lett.”
A 25,4 tehát rekordközeli adat. Olyasmi lehet, mint a 3 liter/100 km a személyautóknál. De ha átszámoljuk súlyra, akkor kijön a 0,63 liter gázolaj/tonna/100 km adat, ami valljuk be, személykocsiknál álomközeli. Egy átlagos 1500 kilós autó fogyasztásának ezen az alapon 0,95 liternek kéne lennie, ez is pazar lenne.

De mi ma a valóság, mennyit fogyaszt egy átlagos kamion átlagos sofőrrel? Erre is van adat a Scania sajtóanyagában: „A legtöbb fuvarozási vállalkozó már 31-32 liter/100 km átlagfogyasztással is elégedett. De miért ne legyen ez az eredmény még jobb?”

Tehát ez ma az iparági vágyálom, a 31-32 liter. Ha összevetjük ezt az adatot a személyforgalommal, akkor itt is látszik, hogy hatékonyságban a teherfuvarozás vezet. Ha a fajlagos fogyasztás jó, a fajlagos környezetszennyezi adatnak is jónak kell lennie. (Meg nem véletlenül Euro 6-os besorolásúak a motorok!) Mondjuk tehát, hogy hajrá teherfuvarozás? Igen, de akkor már gondolkozzunk nagyban, egy hosszú szerelvényben, meg, hogy ne romboljuk az utakat, egy erősebb pályában. Mondjuk vasból. Lehetnek ezek sínek, tehát újra találjuk fel a vasutat. Addig viszont, amíg ez megtörténhet, örüljünk a Scania sikerének, és gratuláljunk hozzá!

 

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár