Villogó útburkolatot avattak
Hírek, 2011. augusztus. 5.
AS

Újszerű közlekedésbiztonsági eszközt, az útburkolatba épített napelemes villogókat telepítettek Szeged egy forgalmas útszakaszára.

 

A szegedi Körtöltés utcán az egyik bevásárlóközpont mellett forgalomtechnikai okokból nem lehetett gyalogátkelőhelyet kialakítani, noha sokan mennek át az úttesten. Az útburkolatban ezért LED-es prizmákat helyeztek el, amelyek a sötétben villogva hívják fel az autósok figyelmét arra, hogy veszélyes útszakaszhoz érkeztek.

 

A kivitelező Visibilty Kft. képviselője hozzátette, hogy forgalmas helyeken, veszélyes útszakaszokon, iskoláknál, egészségügyi intézményeknél, bevásárlóközpontoknál több helyütt is használnak LED-es prizmákat figyelemfelhívásra. A Szegeden alkalmazott megoldás újdonsága az, hogy a napelemes technikának köszönhetően az útburkolat felbontása és vezetékek lefektetése nélkül is telepíthetők az eszközök, így a beruházás lényegesen olcsóbb a hagyományosnál, és sokkal kisebb a meghibásodás lehetősége is.

 

A villogó LED-ek nemcsak este, hanem rossz látási viszonyok között, ködben is bekapcsolnak, és négyórás megvilágítás után három napig működőképesek.

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár