Jaguar sportautó F1-technikával
Hírek, 2011. szeptember. 8.
AS

A Forma-1-ből ismert KERS-hez hasonló technikát mutatott be a Jaguar a sorozatgyártás felé tartó kis sportautóján.

 

 

Az XK-nál kisebb sportautó bemutatását tervezi a Jaguar, ennek előzetesét mutatja be a C-X16 prototípussal a frankfurti autószalonon. Az alumínium karosszériás, 1600 kg-os sportkocsinak nincsenek futurisztikus részletei, akár ebben a formában sorozatgyártásba kerülhetne. Érdekesség, hogy csomagtartóját az oldalra nyíló hátsó szélvédőn át lehet elérni.

 

 

A C-X16 hibridhajtású sportautó. A 3 literes V6-os benzinmotorja kettős mechanikus feltöltésű, 380 lóerős teljesítményre és 450 Nm nyomatékra képes. Az elektromotor a Formula-1-es autókhoz hasonlóan gombnyomásra segít be a benzinesnek, legfeljebb tíz másodpercre, 95 lóerős teljesítménnyel és 235 Nm nyomatékkal. Ennek köszönheti a tanulmányautó, hogy 4,4 másodperc alatti éri el álló helyzetből a száz km/órás sebességet, de 80-ról 120-ra mindössze 2,1 másodpercig tart felgyorsulnia. A végsebesség 300 km/óránál korlátozott.

 

 

A hibridhajtás akkumulátorát az ülések mögött helyezték el. A C-X16 képes csupán elektromotorral is haladni 80 km/órás sebességig. A vegyes üzemnek köszönhetően az átlagfogyasztása 6,9 l/100 km, a széndioxid-kibocsátása 165 g/km. A Jaguar szerint ez egy kísérleti hibridhajtás, de nem lehetetlen, hogy megjelenik majd a koncepcióautó XE néven sorozatgyártásba kerülő végleges változatában.
A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár