Mobil kamerával keresik a szabálytalan autósokat
Hírek, 2011. szeptember. 19.
AS

Úgynevezett mobil totemoszlopot tesztelt Budapesten a rendőrség, amely öt nap alatt 27 ezer gépjárművet ellenőrzött az eszközzel, s ez idő alatt 158 forgalomból kivont járművet szűrt ki.

 

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságán dolgozó Sánta László mérnök, a rendszer megálmodója elmondta, olyan rendszert akartak kifejleszteni, amely feleslegessé teheti a szúrópróbaszerű ellenőrzést a közutakon.

A bárhol elhelyezhető oszlopon térfigyelő és infrakamera, illetve rendszámfelismerő működik; az eszköz folyamatosan figyeli az adott útszakaszt, tárolja az adatokat. A rendőrségen az információkat kielemezve a rendőrök „könnyedén kiszűrhetik a problémás autósokat” – tette hozzá.

A rendszer első próbáját a kispesti Ady Endre úton tartották, ahol öt nap alatt 158 forgalomból kivont jármű haladt el az oszlop előtt, illetve az adatok ismeretében végzett rendőri ellenőrzések során három körözés alatt álló embert is sikerült elfogni – mondta a szakember. A tervek szerint hamarosan több ilyen oszlopot is kihelyeznek a főváros különböző pontjaira.

 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár