Baleseti adó
Hírek, 2011. október. 16.
AS

Én – szemben az Autóklubbal – érteni vélem a kormány szándékát. Abból indulnak ki, hogy aki saját hibájából kárt okoz, annak (vagy biztosítójának) ezért helyt kell állnia. A jelenlegi felelősségbiztosítások megtérítik a tárgyi károkat (autóban, jelzőtáblában, munkaképesség csökkenésében stb.) de a balesettel kapcsolatos gyógykezelések költségét az állam vállalja, akkor is, ha ittasan vagy jogosítvány nélkül okozták a kárt. A rosszhiszemű károkozót is ingyen szállítja a mentő és gyógyítják, és az ő hibájából kárt szenvedett autóst is. Ha jól értem, ennek az egészséghez kapcsolódó szolgáltatásnak az árát akarják beépíteni a biztosításba.

Ez logikus, de erősen meggondolandó. Hiszen az egészségügyi szolgáltatások jelenleg erősen alulárazottak. Egy szívinfarktus kezelése pl. szívkatéterezéssel kevesebbe kerül, mint egy 100 ezer kilométeres nagyszerviz. Ha pedig valódi áron számolnának, akkor kifizethetetlen lenne a biztosítás is. De ez csak a felszín, ez valójában egy sokkal mélyebb ügy, ehhez az orvosok bérét is fel kéne emelni, meg az ápolókét, meg az egész országét.

Az elgondolás tehát a baleseti sérülések piaci alapra helyezéséről jó és előremutató, ehhez csak az alapot kell megteremteni ami versenyképes gazdasági teljesítményeket és ezekhez mért versenyképes fizetéseket jelent. Ha jól látom, erre minimum 30-50  évet még várni kell. Addig, Tisztelt Uraim, dolgozzanak ezen az elképzelésen, finomítsák, alakítsák, és remélem a gyerekeink, unokáink majd visszatérhetnek rá!

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár