Baleseti adó
Hír, 2011. október. 16.
Auto2

Én – szemben az Autóklubbal – érteni vélem a kormány szándékát. Abból indulnak ki, hogy aki saját hibájából kárt okoz, annak (vagy biztosítójának) ezért helyt kell állnia. A jelenlegi felelősségbiztosítások megtérítik a tárgyi károkat (autóban, jelzőtáblában, munkaképesség csökkenésében stb.) de a balesettel kapcsolatos gyógykezelések költségét az állam vállalja, akkor is, ha ittasan vagy jogosítvány nélkül okozták a kárt. A rosszhiszemű károkozót is ingyen szállítja a mentő és gyógyítják, és az ő hibájából kárt szenvedett autóst is. Ha jól értem, ennek az egészséghez kapcsolódó szolgáltatásnak az árát akarják beépíteni a biztosításba.

Ez logikus, de erősen meggondolandó. Hiszen az egészségügyi szolgáltatások jelenleg erősen alulárazottak. Egy szívinfarktus kezelése pl. szívkatéterezéssel kevesebbe kerül, mint egy 100 ezer kilométeres nagyszerviz. Ha pedig valódi áron számolnának, akkor kifizethetetlen lenne a biztosítás is. De ez csak a felszín, ez valójában egy sokkal mélyebb ügy, ehhez az orvosok bérét is fel kéne emelni, meg az ápolókét, meg az egész országét.

Az elgondolás tehát a baleseti sérülések piaci alapra helyezéséről jó és előremutató, ehhez csak az alapot kell megteremteni ami versenyképes gazdasági teljesítményeket és ezekhez mért versenyképes fizetéseket jelent. Ha jól látom, erre minimum 30-50  évet még várni kell. Addig, Tisztelt Uraim, dolgozzanak ezen az elképzelésen, finomítsák, alakítsák, és remélem a gyerekeink, unokáink majd visszatérhetnek rá!

Ha hozzá szeretnél szólni a cikkhez, jelentkezz be!
Ha még nincs nálunk felhasználóneved, regisztrálj egyet!
vantsa 2011. december. 2.
zsadonyistva Ma, 05:35

bár biztos, hogy kevesebb lenne a bevétel. - Na látod, pont ezért nem került bele az általad javasolt formában. Ennek semmi más oka nincs, mint egy újabb elnevezett sarc. Ennyi. Nem kell benne jogosultságot, ésszerűséget vagy bármit keresni benne.
zsadonyistva 2011. december. 2.
Már megint itt. Lenne egy javaslatom, hogy ezt az "adót" kapcsolni lehetne a bonus-malus rendszerhez. Ez talán igazságosabb lenne, bár biztos, hogy kevesebb lenne a bevétel.
Tényleg, az idézett "rendszer" is kicsit sántít, hiszen aki évek, akár évtizedek óta a B10-es kategóriában van, az miért "esik vissza" egy károkozás miatt B8-ba? Elméletileg kellene - akár - B20 is.
zsadonyistva 2011. november. 24.
Teljes mértékben egyetértek "Ignotus"-sal ! Miért - már megint - az autótulajdonosok fizessenek? Sokan vannak, akik évek óta nem okoztak balesetet, azok miért is fizetnek? Nem lehetne az üzemanyagok adójából átemelni a szükséges pénzt? Ha kisöpörte a pénzt a kormány a kasszákból, akkor miért nekünk kell azt pótolni? Nincs ez így rendben, nem tudom, hogy mit lehet ezen "megérteni"! A jelenlegi "kormányunk" annak idején azt vállalta, hogy megszorítások nélkül rendbe teszi az ország gazdaságát. Így gondolta? Ez egészen egyszerűen választási csalás! A magyar meg csak tűri, bár egyre mélyebbre hajtott fejjel. Mi lesz ennek a vége?
dg1 2011. október. 18.
Igazad van! Ezt is megéltük!
Ignotus 2011. október. 18.
Ha elolvasod az Autóklub állásfoglalását, abból pontosan kiderül, hogy ők is érteni vélik a kormány szándékát.Konkrétan az autósok vérét akarják tovább szívni egy kamu adóemeléssel. Két megjegyzésem azért lenne.Egyrészt balesetet véletlenül is okozhat bárki és az adó minden autósra vonatkozna, nem csak az ittas vezetőkre.Másrészt van még néhány tippem a kormánynak.Például mászókaadó, a játszótérre járó gyerekek szüleinek, ugyanis, ha a gyerek leesik és összetöri magát, akkor a gyógykezelést az állam fizeti.(Természetesen az otthonmaradó gyermekek szüleire nem vonatkozna) Aztán máris itt van a járókeret adó! A járókeret és/vagy bot nélkül az utcán eleső nyugdíjasok csonttöréseit az állam csak különadó esetében kezeltetné egészségügyi intézményekben.Ezt persze minden nyugídjastól beszednék, tuti, ami tuti. Bevezetném az iskolai szünet adót is, hogy a suliban bunyózó srácok sérüléseinek kezelését ne az állami kórházaknak kelljen fizetniük..Van még pár ötletem..Csak azt nem tudom, hogy minek fizetünk TB járulékot, meg azt sem, hogy ugyanez a kormány miért szavaztatotta meg Magyarországot 300 forint vizitdíjról?
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár