Sok autónak téves besorolás miatt van piros matricája
Hírek, 2011. november. 23.
AS

Több tízezer autó téves környezetvédelmi osztályba sorolás miatt kapott kék helyett piros matricát, amellyel nem közlekedhet szmogriadó idején. A matrica cserélhető, de nem ingyen.

 

MTI Fotó: Marjai János

 

Az 1997 és 2003 között gyártott, Euro-II minősítésű benzines autók környezetvédelmi osztályba sorolását gyakran tévesen állapították meg a hatóságok. Ez különösen fontos a szmogriadó elrendelésekor, ugyanis a piros matricás gépkocsik nem közlekedhetnek, miközben ténylegesen jogosultak lennének a kék matricára.

 

Az 1996 után forgalomba helyezett autók már kék matricások

Ezen autók tulajdonosai kérhetik a területileg illetékes közlekedési felügyelettől a gépkocsik átsorolását az úgynevezett 4., vagyis kék matricás osztályba, de nem ingyen: ezért mintegy háromezer forintot kell fizetni. Ha a forgalmi engedélyben 2. kategória szerepel, és az autó Euro-II minősítésű, vagy 1996. január 1. után helyezték először forgalomba, átsorolható a 4. osztályba, majd az így kiállított műszaki adatlap alapján az illetékes okmányirodában bejegyzik az adatváltozást. Miután a korábbi besorolásnál a hatóság tévedett, az okmányirodák elengedhetik a forgalmi engedély cseréjének költségét. Csak a rendszámtáblára kerülő matrica mintegy nyolcszáz forintos árát kell megfizetni.

 

A hibát elismerték, de a megoldás nem ingyenes

1996 után az akkori jogszabályoknak megfelelően sorolták környezetvédelmi osztályba a gépkocsikat, az EU-csatlakozásunk után azonban az előírások változtak. Ennek kapcsán a közlekedési felügyelőség illetékese elismerte, hogy sok olyan piros matricás gépkocsi van, amely a kék matricás osztályba sorolható. Az átsorolást az időszaki műszaki vizsgákon minden esetben felajánlják az autósoknak, és kizárólag ebből a célból is felkereshetik a felügyelőségek műszaki állomásait. Vidéken kevésbé jellemző, de a szmogriadó miatti fővárosi korlátozások miatt Budapesten tömeges a matricaváltásra jelentkező autósok száma.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár