Robogóra ülhetnek a magyar autósok
Hírek, 2011. december. 2.
AS

Tavaszra már sokkal több autós válthatja ki robogóval a városi autózást, mivel egy most életbe lépett rendeletmódosítás szerint egy nap alatt szerezhető hozzá engedély a B kategóriás jogosítvány mellé.

 

Korábban a Totalcar fogott aláírásgyűjtésbe, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők, azaz az autósok egyszerűbben válthassanak 125 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú motorkerékpárra, amellyel így gyorsabb és tisztább is lehetne a nagyvárosi közlekedés. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint december 1-jétől jelentősen leegyszerűsödött az A1 kategóriás jogosítvány megszerzése a B kategória mellé.

 

A szaktárca a közúti járművezetők képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletet módosította, és az új előírások 2011. december 1-jével hatályba is léptek. Ezek egyikeként a minisztérium az érvényes B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező járművezetők számára egyszerűsített képzési és vizsgáztatási eljárást vezet be az A1 kategóriájú (legfeljebb 125 cm3 hengerűrtartalmú és 11 kW motorteljesítményt meg nem haladó), kétkerekű motorkerékpár vezetéséhez szükséges A1 jogosítvány megszerzéséhez.

 

Az elméleti oktatás kötelező óraszáma ebben az esetben három, a járművezetési gyakorlaté két óra, a képzés tehát akár egyetlen délután alatt is elvégezhető. Ezt követően az elméleti vizsga mellett egy összességében 50 perces járműkezelési és forgalmi vizsgán kell a kismotorral való biztonságos közlekedésre alkalmasságot bizonyítani. Ezzel a megoldással a vizsgázó felfrissítheti ismereteit és igazolhatja vezetéstechnikai jártasságát. Így B kategóriás vezetői engedély birtokában a közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vétele mellett, a korábbinál jelentősen kisebb időigénnyel és költséggel szerezhető meg az A1 kategóriára szóló jogosítvány.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár