14 milliárddal járul hozzá a GDP-hez a Magyar Nagydíj
Hírek, 2011. december. 5.
AS

A vizsgálatok szerint a mogyoródi Forma-1-es futam 14 milliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez, és több mint a dupláját hozza vissza annak, mint amennyibe belekerül – mondta Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató.

 

A Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója a Digi Sport televíziós csatorna pénteki Reggeli Start című műsorában az autós gyorsasági világbajnoki futam megrendezését nagyon jó üzletnek nevezte az ország számára, és nem fél attól, hogy a Magyar Nagydíj lesz az egyik olyan európai verseny, amelyik kikerül a versenynaptárból. Bernie Ecclestone, a Forma-1 elsőszámú ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a jövőben várhatóan csak öt európai futam lesz az F1-es naptárban.

„Nagyon jó a viszonyunk Bernie Ecclestone úrral, s szerintem a mi szerződésünk biztonságban van. Ha tudjuk teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket a szerződésben vállaltunk, akkor úgy érzem, 2016-ig nem vagyunk veszélyben” – hangsúlyozta Gyulay, aki szerint a két spanyol verseny közül az egyiknek, valamint a belga futamnak van a legnagyobb esélye arra, hogy kivegyék a programból.

Hozzátette: ahhoz, hogy utána is legyen verseny Magyarországon, két-három év múlva el kell kezdeni tárgyalni a hosszabbításról, s 2014-ben jelentős beruházást kell elvégezni a mogyoródi pályán. Ennek pontos összegét nem nevezte meg, csak annyit mondott, hogy ez kevesebbe kerül majd, mint egy futballstadion felépítése.

 

Önfenntartó lehet a pálya

Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor elismerte, hogy a Hungaroring a legrégebbi pálya a jelenlegi Forma-1-es helyszínek között. „A főépület és a lelátórendszer sem mondható nagyon korszerűnek, ennek ellenére a csapatok és az FIA is nagyon szereti a mi pályánkat. Ezzel kapcsolatban nincs félelmem” – fogalmazott, majd azzal folytatta, a mogyoródi helyszín és a modern Forma-1-es pályák között akkora a különbség, mint futballhasonlattal élve a Hungária körúti MTK-stadion és a müncheni Allianz Aréna között. „Az biztosan nem fog menni, hogy 2014-ben azt mondjuk Ecclestone-nak: hosszabbítsuk meg a szerződést, majd mutatunk neki egy makettet, hogy a pálya 2016 után így fog kinézni” – tette hozzá.

Gyulay hangsúlyozta, ez a jelentős fejlesztés nem kizárólag állami pénzből valósulhat meg, mert felhasználhatnak hozzá pályázati pénzeket, s van a fiókjában egy olyan terv is, amelynek megvalósításával önfenntartóvá lehetne tenni a pályát: „Ne feledjük, hogy Mogyoródon egy 128 hektáros sportingatlanról van szó. Mondok egy példát: akár megújuló energiával is lehetne fűteni, vagy világítani. Lehetne áramot is termelni, rengeteg lehetőség van, s vizsgáljuk a pályázati lehetőségeket is. Ne csak azt mondjuk, hogy ennyi pénz kell, hanem azt is, hogy a pálya a saját lábán álljon meg.”

 

Már jó előre lefoglalták

Az elnök-vezérigazgató elárulta, akkor ugrik ki majd a fiókjából ez a terv, amikor megnyílnak a pályázati lehetőségek.

„Akkor oda kell állni az aktuális kormány elé, s azt mondani, hogy nekünk van egy olyan tervünk, amivel a pálya megállhat a saját lábán. És azt is be tudjuk bizonyítani, hogy egy év alatt nyereségessé tudtuk tenni magát a gazdasági társaságot és ez nagy eredmény" – fogalmazott, majd hozzátette, idén valószínűleg nyereséggel zár a Hungaroring Zrt., ráadásul úgy, hogy ebben az évben 380 millió forint hitelt is visszafizetett.

A pálya kihasználtságával kapcsolatban elmondta: idén körülbelül száznegyven egynéhány napon hasznosították a pályát, s 111 nap már jövőre is le van kötve. Véleménye szerint ez egy nagyon jó szám, mert az időjárás miatt egy évben maximum 160-170 nap lehet használni a Hungaroringet. Beszélt arról is, hogy most már a zrt. saját csapatot állított fel a pálya értékesítésére, s céljuk, hogy jövőre is minél több olyan esemény legyen a pályán, amely sok magyar nézőt vonz. (MTI)

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár