A kárnyilvántartási hibák miatt elveszhet a bónusz és nőhet a baleseti adó
Hírek, 2012. február. 9.
AS

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződők adatait tartalmazó kárnyilvántartó hibája miatt az aktuális bónuszfokozatból alapfokozatba kerülhetünk, ami a baleseti adó mértékére is hatással van.

 

A biztosítók közös kárnyilvántartó szervezete tartja nyilván a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötött autósok személyes adatait, valamint a bónusz-malusz besorolásukat is. A szerződéskötést követő 45. napig kell az autós biztosítójának megkérnie az ügyfele bónusz-malusz besorolását a rendszerből. Amennyiben akár csak egy adat – például a szerződő lakcíme – nem azonos a szerződésben és a nyilvántartásban, akkor a biztosító nem kapja meg a kért adatokat.

Ekkor az ügyfelét felszólítja a probléma rendezésére, amit 15 nap alatt kell megtennie – hacsak nem alkusznál kötötte a szerződést, aki ilyenkor eljár helyette. A biztosító a szerződéskötést követő 60. és 65. nap között újra megkísérli az azonosítást és a valós bónusz besorolás lekérését. Amennyiben újra sikertelen lesz a keresés, az ügyfelét arra az évre alap fokozatba, A0-ba kell besorolnia.

 

A helyzetet rontja a baleseti adó ügye – mondta az MTI-nek Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke. Például akinek B5 a valós fokozata, de az előbbiek miatt A0 besorolásba kerül, annak az egész évre ez utóbbi szerint kell megfizetnie a 30 százalékos baleseti adót. Így ha az első negyedévre már megfizette az adót a B5 fokozat díja után, akkor utólag az A0 díj után kell megfizetni a különbözetet.

A kárnyilvántartó a biztosított nevét, születési helyét, születési idejét, anyja nevét és lakcímét tartalmazza a kgfb-törvény előírása alapján. Ezeket folyamatosan egyezteti a személyi adat- és lakcímnyilvántartással. Papp Lajos szerint ez a probléma egy csapásra megoldódna, ha a kgfb szerződőket egy adattal, az adószámukkal tartanák nyilván.

 

MTI

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár