2011 legbiztonságosabb új autói
Hírek, 2012. március. 27.
AS

Öt kategóriában hirdette ki a legbiztonságosabb autókat a törésteszteket végző Euro NCAP: a szervezett díjazottjai közt olcsó kisautó és prémiumtermék egyaránt megtalálható.

 

 

2011-ben összesen 53 autó töréstesztjét végezte el az Euro NCAP, ezek közül sok típus kapott ötcsillagos értékelést, míg négy csillagot tizenegy autó szerzett, az év legrosszabbul szereplő modellje pedig a Dacia Duster volt a maga három csillagával. A jók közül a legjobbakat az év végén hozták nyilvánosságra, öt kategóriában osztotta ki a díjat a szervezet.

 


A kisautók között a Chevrolet Aveo szerezte meg az első helyet, a kompakt családi autóknál a Ford Focus, az egyterűknél a Mercedes-Benz B-osztály, a nagyobb családi modellek közül a Volvo V60, míg a kompakt szabadidő-autók kategóriájában az Audi Q3 számít 2011 legbiztonságosabb autójának. Az egyes kategóriák második helyezettjei a Toyota Yaris, Lexus CT 200h, Opel Zafira Tourer, Chevrolet Malibu és BMW X1 voltak. Az Euro NCAP külön kiemeli a Ford Ranger eredményét, amely ugyan az egyetlen tesztelt pick-up volt 2011-ben, de rögtön a kategória legjobb eredményét szerezte meg.

 


Az Euro NCAP ezen felül különféle biztonsági rendszereket is díjazott. A Ford Focus négyet is kapott az Active City Stop, Driver Alert, Forward Alert és Lane Keeping Aid rendszerekétn. A Mercedes-Benz B-osztály és a Volvo V60 két automatikus vészfékező rendszerért, a Collision Prevention Assist és City Safety berendezésekért részesült elismerésben. 2012-re tovább szigorodnak az Euro NCAP feltételei: a gyalogosbiztonsági teszten kötelezően elérendő minimumot 40-ről 60 százalékra emelik. Noha már eddig is több gyártó típusa teljesítette ezt a magasabb határértéket is, a többieket további fejlesztésekre ösztönzi majd.

 

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár